11 Haziran'dan bu yana Musul, Tikrit ve El Ambar kentlerini kontrol altına alarak tüm dünyanın dikkatlerini üzerine çeken Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) geçtiğimiz hafta bu kentlerle birlikte Suriye'nin Rakka kentinde içinde yer aldığı geni bir bölgede 'hilafet devleti' kurduğunu açıkladı. Geçtiğimiz Cuma namazı sonrası kentteki kurmayları ile 7 saat görüşen IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin Musul kent yönetim şeması ortaya çıktı.

KENTİ BU İSME BIRAKTI

Yeni Şafak'ın haberine göre; Musul'da IŞİD ile birlikte hareket eden gruplar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle kentte 3 kez vali değiştiren Bağdadi'nin, geçtiğimiz cuma günü geldiği Musul'da kendine vekil olarak 'Ebu Müslüm' kod adlı Telaferli Türkmen Fazıl Ahmet el-Hiyali'yi atadığı ve kenti ona emanet ettiğini yerel yetkililere aktardığı öğrenildi.

ARAZİLER EL DEĞİŞTİRECEK

Diğer taraftan Musul'u kontrol alına aldığı ilk saatlerde valilik binasının 3'cü ve 4'cü katlarını ateşe veren IŞİD elinde tuttuğu bilgisayar kayıtları üzerinden kentte yeniden nüfus yapılandırmasına gidiyor. Neredeyse tüm Şii Araplar, Türkmenler, Hristiyanlar ve Kürtler kenti terk etmiş durumda. IŞİD'in giden ailelerin 1 ay içinde dönmemeleri halinde 'arazi ve mal varlıklarına el koyacağı öğrenildi.

PASAPORT BASILDI

Bu arada ele geçirdiği kentlerde kimlik ve tapu yerleşim tespiti yapmaya başlayan IŞİD, kontrol altına aldığı pasaport idaresi basım merkezi sayesinde kendi pasaportunu basmaya başladı.

İlk aşamada 11 bin kişiye pasaport verileceği ifade edilirken, IŞİD'in önümüzdeki haftadan itibaren nüfus cüzdanı ile ilgili çalışmaları başlatacağı kaydedildi. Öte yandan 11 Haziran'dan bu yana elektrik, su, belediye ve telekom hizmetlerinin durduğu kentte IŞİD'in ayrıca, tüm devlet memurlarının işbaşı yapmasını istediği, 'emre uymayanları' da cezalandıracağı belirtildi.