CHP’nİn Zonguldak 1. sıradan aday gösterdiğiErgenekonsanığı Mehmet Haberal, Zonguldak’tan destek bulamadı.
 
Haberal’ın adaylığına kuşkuyla bakan Zonguldaklılar, cezaevinden çıkmak için aday olduğunu düşünüyor.CHPlideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Yiğit adam, Ecevit’e sağlık hizmeti sundu”” diyerek savunduğu Haberal için Zonguldak halkı tam tersini düşünüyor. Zonguldak’ta adaydan çok parti ön planda tutuluyor. Ancak seçmenin en çok dikkat ettiği unsur, ‘yerli’ ve ‘yabancı’ aday ayrımı.
 
Zonguldaklı Haberal’a temkinli
 
Haberal cezaevinde olduğu için, seçim çalışmasını Zonguldak’ta yaşayan ailesi yürütüyor. Haberal’ın adaylığı Zonguldaklılarda herhangi bir rüzgar ya da heyecan yaşatmamış. Tam tersi Haberal’ın cezaevinden adaylığına kuşkuyla bakanların sayısı hayli fazla. Seçmenin çoğu, Haberal’ın adaylığının CHP’nin oyunu artırmak yerine azaltacağı görüşünü taşıyor.DSPZonguldak İl Başkanı Nurhan Başoğlu, Ecevit’in Haberal’ın hastanesinde tedavi gördüğü sürece dikkat çekerek, “CHP’liler, hakkında bu kadar şüphe ve iddia varken, ömrünü sağcı olarak geçirmiş birinin adaylığını içlerine sindirebiliyorlarsa diyecek bir şey yok” diyor.
 
Bağımsız aday Haberal’ın adamı
 
AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Halil İbrahim Yılmaz da Haberal’ın tutuklu olarak ifade vermeye bile gitmezken, nasıl milletvekilliği yapacağı sorusunu yönelterek, bunun millet üzerinde bir sahtekarlık düşüncesine yol açtığını savunuyor.
 
Yılmaz, Haberal’ın hastanesinde koordinatörlük yapan ve MHP’den aday olacağı duyurulan Ali Uzun’un bağımsız aday olmasının da ‘danışıklı dövüş’ olduğunu belirterek, “Sağ kökenli olduğu için buradan AK Parti’nin oyunu böldürmeye çalışacaklar. Bence Haberal için çalışıyor” diyor.
 
4 TRİLYONLUK KAMPANYA
 
Soğuksu semtindeki seçim bürosunu ziyaret edenlere Haberal’ın “Suçum Ne” isimi kitabıyla, seçim şarkısının yer aldığı cd, anahtarlık,arabaparfümü ile ajanda veriliyor. 24 saat turlayan 30 civarında Haberal fotoğrafı giydirilmiş araç dikkat çekerken kampanya için 3-4 trilyon harcama yapıldığı iddia ediliyor.
 
Cezaevinden kurtarmak için aday yaptılar
 
Zonguldak Merkez Taksi Durağı çalışanları da Haberal’ın adaylığına tepkili. Taksi şoförü Paşa Karadayı, “Haberal iyi bir tercih değil, içerden kurtarmak için aday yapıyorlar. Ben de cezaevinde yattım ama kimse milletvekilliği sunmadı” derken, İsmail Demir ise Haberal’ın adaylığını destekledi. Maden işçisi Çaycumalı 35 yaşındaki Yüksel Üstüntaş, bu seçimlerde CHP’ye Zonguldak’ta şans vermiyor. AK Parti’nin yüzde 40’ın üzerinde oy alacağı tahmininde bulunan Üstüntaş, yaşam standartlarının yükseldiğini belirterek, gelecekten umutlu olduğunu anlatıyor.
 
5 milletvekilinden 3’ü AK Parti’den 2’si de CHP’den
 
615 bin nüfusa sahip Zonguldak’ta 2007 seçimlerinde 428 bin seçmenden 358 bini oy kullandı. 5 milletvekili ile temsil edilen ilde,AK Parti3, CHP ise 2 milletvekili çıkardı. AK Parti’nin oy oranı yüzde 41.02, CHP’nin ise yüzde 24.4. AK Parti 12 haziran seçimleri için birinci sıradan Köksal toptan’ı aday gösterirken ikinci sıraya Ercan Candan, üçüncü sıraya Özcan Ulupınar, 4. sıraya Hüseyin Yılmaz’ı koydu. CHP’nin mevcut milletvekilleri Ali İhsan Köktürk ve Ali Koçal. Mehmet Haberal’ın birinci sıra aday gösterildiği Zonguldak’ta, Ali İnsan Köktürk ikinci sırada yer alıyor.