ORTAK AÇIKLAMA
 
Berlin’deki zirvenin ev sahibi olan Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile basın toplantısı düzenledi.
 
NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Libya’yı görüşmek üzere Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya geldi. 28 NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının yanı sıra ISAF Harekatına katkıda bulunan NATO-dışı ülkelerin katıldığı toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ediyor. Bugün sona erecek toplantıda Türkiye’nin Libya için hazırladığı siyasi çözümü ve insani yardımları da öngören yol haritası için atılacak adımlar belirlenecek.
 
Toplantı öncesi yapılan açıklamalarda ise Libya’da Muammer Kaddafi rejiminin sonlandırılması konusunda NATO üyesi ülkelerin hemfikir olduğu görülüyor. Toplantı öncesi Almanya Başbakanı Angela Merkel’le bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, müttefiklerin ‘Libya’da Kaddafi rejiminin sona erdirilmesi’ hedefini paylaştığını belirterek, “Bu hedefi yerine getirmek için birçok farklı yolu deniyoruz. Kaddafi, bizim kararlılığımızı test ediyor. Kaddafi rejiminin yalnızlığını artırmak için baskımız sürüyor” diye konuştu. NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen de “Libya’da siyasi bir çözüm için Trablus ile temasların sürdürülmesi gerekiyor” dedi.
 
TÜRKİYE ARA BULUCU OLSUN
 
Öte yandan Libya’da muhaliflerden Türkiye’ye ara buluculuk teklifi geldi. Libya Temas Grubu’nun Katar’ın başkenti Doha’da toplantıya katılan muhaliflerin sözcüsü Mahmud Awad Şamam, “Türkiye’nin Libya’da barışçı bir geçiş için inisiyatif almasına olumlu bakıyoruz. Ancak Kaddafi mutlaka gitmeli” ifadelerini kullandı.