Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu, anayasa değişikliğinin ardından mesleğe dönüş yolu açılan hakim ve savcıların durumunu değerlendirmek için toplanıyor.
 
Kurulun “mesleğe dönüş” başvurusunu görüşeceği isimler arasında dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’la ilgili iddianame hazırladıktan sonra meslekten atılan eski Van Savcısı Ferhat Sarıkaya, “ruj sürdüğü” için hâkimlikten atılan Arzu Özpınar ve Kenan Evren hakkında iddianame hazırlayan Sacit Kayasu da bulunuyor.
 
Sarıkaya yasası
 
12 Eylül’de gerçekleştirilen anayasa referandumu ile o tarihe kadar itiraz edilemeyen HSYK kararlarına itiraz yolu açılmıştı. Daha önce ihraç edilen hatta avukatlık yapması bile engellenen hakim ve savcılar da, uyum yasaları çerçevesinde yapısı değiştirilen kurula başvurarak “mesleğe iadelerini” talep etmişti. İlgili maddenin 12 Eylül’de halkoyuna sunulan Anayasa değişikliğine girmesinin en önemli nedeni olarak 2005 yılında Şemdinli olayları ile ilgili soruşturmayı yürüten ve dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt için iddianame hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya’nın meslekten atılması gösterilmiş, kanun o dönemde basında ‘Sarıkaya yasası’ olarak yer almıştı.