İNGİLİZ The Economist Dergisi’nde yer alan ve haziran seçimlerinde Kürt oylarını değerlendirdiği yazıda Kürt meselesinde şartların değiştiği, BDP’nin PKK’nın siyasi kanadı olmaktan çıktığı ve artık PKK’nın BDP’nin silahlı kanadı haline geldiği savunuldu. Dergi, “Kürtlerin talepleri yerine gelinceye kadar bu kanattan vazgeçilmesi olası değil” yorumunda bulundu.
Bir zamanlar aşağılanan Leyla Zana’nın aday olarak şimdi devlet televizyonuna (TRT 6) çıkabileceği vurgulanıyor ve BDP’nin bu seçimlerde AK Parti’ye karşı daha başarılı olacağı belirtiliyor. AK Parti’nin 2007 yılındaki gibi BDP’ye seçimlerde dayak atmasının mümkün olmayacağını savunan dergi, Kürtler arasında AK Parti’ye desteğin azalmasının çeşitli nedenleri olduğunu ifade ederek, şu yorumu yaptı:

Bedava kömür yetmiyor

“Artık bedava kömür ve İslami kardeşlik sözlerinden etkilenmiyorlar. Ak Parti’nin, şiddete bulaşmayan PKK isyancıları için bir affa yol açması beklenen ‘açılımı’ rafa kaldırıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Kürtleri sorumlu tutuyor. PKK’nın 2009 yılında Irak’tan dönen savaşçıların ‘zafer’ konuşmaları yapmaya başlayarak Türkleri provoke ettiğini söylüyor.”

The Economist, “hükümetin yanıtını, BDP belediye başkanları dahil binlerce Kürt politikacısını hapsetmek olduğu”nu öne sürdüğü analizinde, 2009 yılından bu yana “en az 2 bin 300 Kürt aktivistinin cezaevine gönderildiğini, BDP’nin 22 milletvekilli hakkındaki davalarda istenen cezaların “bir inanılmaz 2 bin 350 yılı bulduğu”na dikkat çekti.

BDP Meclis’te 30 sandalye alır

BDP’nin ayrıca, “sivil itaatsizlik” kampanyasını yürüttüğünü, bu çerçevede bir Kürt kadın milletvekilinin de bir polise tokat attığını belirten dergi, “Strateji işe yarıyor. Analistler, BDP’nin haziran seçiminde 30 kadar sandalye kazanabileceğini tahmin ediyorlar. Ak Parti’ye Güneydoğu için seçtiği renksiz adaylar yardımcı olmuyor. Ankara’da ne kadar Kürt varsa. Sayın Erdoğan’ın seçim sonrası ortaya koymaya söz verdiği yeni anayasa o kadar kapsamlı olacak” ifadelerini de kullandı. Analizde şu yoruma da yer verildi:

PKK terörü bitmez

“BDP’nin ‘provokasyonları’ndan şikayet edenler, PKK’nın silahlı mücadelesine son vermesi ve politikacılara Kürt hedeflerini barışçıl biçimde gütmelere olanak sağlaması yönündeki kendi çağrılarını anımsamalı.”
Hükümet ile PKK lideri Abdullah Öcalan arasında “ara sıra olsa da gizli görüşmelerin” devam ettiği öne sürülen analizde, Kürtlere yönelik “Daha gevşek tutumun, büyük ölçüde ılımlı İslami Adalet ve Kalkınma Partisi”nin sayesinde sağlandığı da vurgulandı. Abdullah Öcalan’ın, şimdilik PKK ve BDP üzerindeki “demir” kontrolünü gevşettiğini, BDP’nin de, daha az isyancıların siyasi kanadına benzediğini, bunun yerine “PKK’nın, şimdi BDP’nin silahlı kanadı gibi gözüktüğünü” savunarak, “Ancak Kürt talepleri karşılanıncaya dek o kanattan vazgeçilmesi pek beklenemez” sözlerini de kullandı.