"Ordu, hükümetlerin kesin denetimi altında bulunmalıdır." diyen Özdalga, Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması gerektiğini savundu.
 
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, gelecek dönemde atılması gereken en önemli adımlardan birinin, Silahlı Kuvvetler reformu olduğunu belirtti. Özdalga, "Ordu, seçimle işbaşına gelen hükümetlerin kesin denetimi altında bulunmalıdır." dedi.
 
Özdalga, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, halkın göreve getireceği yeni iktidarın, kapsamlı reformlara ara vermeden ve kararlılıkla devam etmesi gerektiğini vurguladı.
 
Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması ve mevcut askerî yüksek yargı kurumlarının sivil yargı içerisine alınması gerektiğini kaydeden Komisyon Başkanı, şöyle dedi: "Silahlı Kuvvetler, özerkliği olan, muhtariyet sahibi ve kendi kendini yöneten bir yapı değildir. Demokratik devletin bir parçası olarak, hükümetlerin yönetimi, emir ve denetimi altında görev yapan bir kurumdur. Silahlı Kuvvetler'in sahip olduğu ayrıcalıklar, adalet ve eşitlik ilkeleri çerçevesinde adım adım giderilmelidir.''
 
'CHP VE MHP'DE DERİN DEVLETİN UZANTILARI VAR'
 
Haluk Özdalga, konuşmasında, 'derin devletin örtülü amaçları'ndan da söz etti. Silahlı Kuvvetler'in askerî konular dışında görevleri bulunmadığına dikkat çektikten sonra, "O nedenle TSK'nın komutanları, görev alanları dışına çıkarak, ülke yönetimini ilgilendiren değişik konularda konuşmak ve açıklama yapmak alışkanlığından kesinlikle vazgeçmelidir." değerlendirmesini yaptı. Silahlı Kuvvetler'de gerçekleştirilecek bir reformda, bütün siyasi partilerin yapıcı işbirliğine ihtiyaç bulunduğunu belirten Özdalga, "O bakımdan, derin devletin örtülü amaçları için görevler üstlenmiş bazı unsurların CHP ve MHP adayları arasında seçilebilecek sıralarda yer almasının, önümüzdeki dönemde Silahlı Kuvvetler reformuna engel teşkil etmemesini diliyorum." diye konuştu. Bir gazetecinin, "Derin devletin örtülü amaçları için görevler üstlenmiş bazı unsurların, dediniz. Herhalde elinizde ciddi bir kanıt var. Bunu bizimle paylaşır mısınız?'' sorusuna, "Devam eden bir 'Ergenekon' davası var. Orada işaret edilen bir husustur.'' cevabını verdi. Bir başka gazetecinin, "Bu kişiler hangi görevleri üstlenmiş?'' sorusunu da şöyle cevapladı: "O kadarına girmeye ihtiyaç yok şu anda. İfadelerim açık, sorgulanacak fazla bir şey olduğunu anmıyorum."
 
zaman