TÜM zamanların en çok gişe hasılatı elde eden filmi olarak tarihe geçen, Kanadalı yönetmen James Cameron’un Avatar’ı Japon uzmanlarca gerçeğe dönüştürüldü. Japonların geliştirdiği robot kendisini kontrol eden insanın hareketlerini taklit ediyor.

İŞTE TELESAR V

Android-insan

Avatar filmindeki hayali uydu Pandora’nın havasını soluyamayan insanlar, sinirsel bağlantı aracılığıyla kontrol edilebilen insan ve Na’vi denen yerli ırk karışımı ‘Avatar’lar üretiyordu. TELESAR V adlı robotun kullanıcıları özel bir ekipman giyiyor. Böylece robotun hareketlerini kontrol etmekle kalmıyor aynı zamanda kendilerinin “ikizi” olan androidle aynı şeyleri görüyor, duyuyor, hissediyor.

Ellerim robot eli

Araştırmacı Şo Kamuro “Donanımı giyip bedenimi hareket ettirdiğimde ellerimin robot ellerine dönüştüğünü görüyorum. Başımı çevirdiğimde daha önceki deneyimlerinden farklı bir manzara çıkıyor. Bu, size ‘acaba ben gerçekten robot mu oldum’ dedirten ilginç bir deneyim” diye konuştu.

O seni taklit ediyor

SİSTEM operatörün başlığına, yeleğine ve eldivenlerine iliştiriliyor. Ardından robota ayrıntılı yönerge sinyalleri iletiyor. Robot da böylece operatörü bire bir taklit ediyor. Aynı zamanda robottaki bir dizi sensör de kullanıcıda çeşitli hislere dönüşen bilgi akışı sağlıyor.