Kamu alacaklarını yeniden yapılandıran ve kamuoyunda Torba Yasa olarak tanımlanan 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Yasası kapsamındaki vergi alacaklarıyla ilgili bölüm hakkında Ege İhracatçı Birlikleri üyelerine “Bilgilendirme Semineri” düzenlendi.
Ege İhracatçı Birlikleri"nde yapılan ve EİB Birlik Mali Danışmanı Adnan Yıldırım"ın yönettiği toplantıda konuşan İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Gürhan Acar, son torba kanunu çıkarılırken, geçmiş yapılandırma kanunlarından farklı bir yaklaşımla hareket edildiğini, mükellefin kendini güven içinde hissetmesini sağlayacak bir kanun çıktığını kaydetti. Acar, “Özellikle "Ben kasamı düzelttim, ortaklar carimi düzelttim. Matrah artırımı yaptım. Yanlış şeyler vardı . Vergi dairesi bunu not alacak. Benim üzerime gelir mi gelmez mi" diye düşünmeyin. Böyle bir durumu aklınızdan silin. Böyle bir durum mevzu bahis değil. Tamamen küresel krizden olumsuz etkilenen mükellefin lehine dönemsel olarak düşünülen bir kanun bu” dedi.
Mükellefi bilgilendirme çalışmalarına devam ettiklerini belirten Acar, kanunun borçlu firmaları ciddi bir faiz yükünden kurtardığını, önemli bir indirime ve taksitlendirmeye imkan verdiğini ifade etti. Acar şöyle konuştu; “En uzun vade 36 ay. İhtilaftan vazgeçildiği oranda vergi asıllarında ve cezalarda çok yüksek miktarda indirim söz konusu oluyor. Matrah artırımıyla ilgili olarak çeşitli vergilerde matrah artırımı gerçekleşen mükellef kendisini bir nevi sigorta ettirmiş oluyor. 2006 ve 2009 yılları ile ilgili incelemeden kaçınmış oluyor. Fiili durumu ile kaydi durumunu uygun hale getirebiliyor.”

KÜRESEL KRİZDE EN BÜYÜK YARAYI KOBİLER ALDI TORBA KANUNU DESTEKLİYORUZ
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, küresel ekonomik krizde en büyük yarayı KOBİ"lerin aldığını, krizden dolayı firmaların yasal yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlandığını vurguladı. Bazı firmaların vergi ve sosyal güvenlik prim borcunu ödeyemediğini kaydeden Türkmenoğlu, “Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yeniden yapılandırmasını içeren ve milyonlarca kişiyi ilgilendiren Torba yasa kesinlikle çok doğru bir adımdır. Başta Sayın Başbakana ve hükümetimize çok teşekkür ediyoruz. Alacakların yeniden yapılandırılması konusu her gündeme geldiğinde vergisini düzenli ödeyenlerin karşı karşıya kaldığı haksız durumu da gözardı edemeyiz. Yasal sorumluluğunu yerine getiren işverenlerimizin de korunmasının gereğine inanmaktayız. Verginin tabana yayılması, vergi oranlarının düşürülmesi ve kayıtdışı ekonominin önlenmesi ile sistemin daha etkin hale geleceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Ege İhracatçı Birlikleri"nde düzenlenen seminerde daha sonra, Matrah ve Vergi Artırımı konusunda Gelir ve Kurumlar Vergileri Müdürü Kemal Akmaz, Kesinleşmiş Kamu Alacakları konusunda Tahsilat Müdürü Okan Akyol, İnceleme ve Tarhiyat Safhasında Bulunan Alacaklar ile Pişmanlıkta Ya da Kendiliğinden Yapılan Beyanlar konusunda Usul Müdürü Kamile Türe ve Kesinleşmemiş veya Dava Safhasında Bulunan Alacaklar konusunda İhtilaflı İşler Müdürü Metin Borucu Torba Kanunu"nun getirdiği avantajlar hakkında bilgi verdiler.