Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin, 2011 yılında dünyanın en iyi performans gösteren, tüm dünyanın gıpta ile baktığı ülkelerinden biri olacağının neredeyse kesinleştiğini bildirdi.

Ergün, yaptığı yazılı açıklamada Merkez Bankası tarafından açıklanan Ocak ayı Kapasite Kullanım Oranını değerlendirdi.

Ocak ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranının, geçen yılın aynı ayına göre 0,1 puan artarak yüzde 74,7 seviyesinde gerçekleştiğini belirten Ergün, imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranının ise hem bir önceki aya hem de bir önceki yılın aynı dönemine göre artış göstererek yüzde 76,9 olduğunu belirtti.

Bu verilerle 2012 yılına ait ilk verilerin de kendilerine ulaşmış olduğunu aktaran Ergün, şunları kaydetti:

''2011 yılında ise dünyanın en iyi performans gösteren, tüm dünyanın gıpta ile baktığı ülkelerinden biri olacağımız neredeyse kesinleşti. 2012 yılı için beklentilerimizi de açıkladığımız Orta Vadeli Program'da (OVP) ortaya koymuştuk. OVP, ülkenin gelişme potansiyelini göstermenin de ötesinde, küresel çalkantıların yaşandığı bir ortamda dahi Türkiye'nin kendine güvenini ispatlamaktadır. Bu güvenin temelinde ise sağlam makro ekonomik yapımız, güçlü ve iyi denetlenen finans sistemimiz ile yaşanan istikrar yatmaktadır.''

''Hükümet, ülkeyi ileriki yıllara taşıyacak adımları titizlikle atıyor''

Türkiye'nin ekonomik kriz yaşayan ülkelerden ayrışmasının en önemli nedenlerinin; hiçbir şart altında bütçe disiplininden taviz vermemesi, olaylar karşısında proaktif davranabilecek politika araçlarına sahip olması ve aldığı kararları uygulayabilecek siyasi iradenin mevcut olması olduğunu aktaran Ergün, hükümetin, önündeki fırsatları ve riskleri ayrıntılı olarak değerlendirdiğini ve ülkeyi ileriki yıllara taşıyacak adımları titizlikle attığını ifade etti.

''Cari açık konusunda alınan kısa vadeli önlemler meyvesini verdi''

En önemli riskler arasında yer alan cari açık konusunda alınan kısa vadeli önlemlerin meyvesini verdiğini ve bu sayede yılın ikinci yarısından itibaren bozulan ithalat-ihracat dengesinin tekrar kontrol altına alındığını vurgulayan Bakan Ergün, açıklamasını şöyle tamamladı:

''Bu çerçevede uzun vadeli bakış açımız da devam etmektedir. Teşvik paketi artık son aşamaya gelmiştir. Ayrıca Bakanlık olarak ARGE'ye, inovasyona, yeniliğe, markalaşmaya, üniversitelerle sanayinin buluşmasına ve girişimciliğe verdiğimiz destekler, uzun vadede ülkenin dış ticaret yapısını daha dengeli bir yapıya kavuşturacaktır. Ülkemizin gösterdiği ve göstereceği başarıların anahtarı, daha rekabetçi bir kimlik kazanan sanayicilerimiz ile üretken, dinamik ve genç nüfusumuzdur. Bu iki unsurun da ülkemize sağladığı katma değerin artarak devam edeceğine ve ülkemizi dünya sıralamasında üst sıralara taşıyacağına dair güvenimiz tamdır.''

borsagundem.com