TBMM’deki görüşmeleri gelecek hafta da devam edecek olan tasarıda yapılacak bir değişiklikle, ‘’Karşılıksız çek vermeyi alışkanlık haline getiren kötü niyetli kişiler için hapis cezası’’ devam edecek.

MHP Kocaeli milletvekili Lütfü Türkkan, ‘’Çekin finansman argümanı olmasındaki en önemli etken, ödenmemesi durumunda yaptırımı bulunması. Şimdi çek tahsilatçıları devreye girecek. Çeki PKK’lılar tahsil edecek. PKK’ya sigara kaçakçılığı gibi yeni bir gelir kapısı açılıyor’’ dedi. MHP’li Celal Adan da, bu düzenlemeyle, borçlunun ödüllendirildiğini, alacaklının mağdur edildiğini söyledi.

600 BİN KARŞILIKSIZ ÇEK
Geçen yıl 594 bin 836 karşılıksız çek verildi. 382 bin 385 çek, ''Karşılıksız'' damgası vurulduktan sonra ödendi. Ödenmesi yapılmayan ve halen takipte olan 212 bin 451 çek bulunuyor. 1997-2002 arasında karşılıksız çekten 1 milyon 68 bin dava açıldı ve 1 milyon 137 bin kişi yargılandı. AKP iktidarı döneminde son 8 yılda ise 1 milyon 114 bin dava açıldı.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, cezaevlerindeki bin 500 kişi tahliye olacak. Karşılıksız çekte hapis yerine 10 yıllık çek kullanım yasağı gelecek. Karşılıksız çeki faizi ile birlikte ödeyenin yasağı ise kalkacak. Adli sicilde kaydı da silinecek.
Bankaların sorumluluğu ise artacak. Muhatap banka, ibraz eden düzenleyici dışındaki hamile, her çek yaprağı için, karşılığının hiç bulunmaması halinde; çek bedeli 10 bin lira ya da üzerinde ise 10 bin lira, çek bedeli bin liranın altında ise tümünü ödeyecek.