Eceabat Kaymakamlığı ve OPET Petrolcülük AŞ'nin sponsorluğunda hazırlanan "Asırlardır Anadolu'nun Kilidi Eceabat" isimli özel kitaptan sadece bin 100 adet basıldı.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır'ın Tarih Danışmanlığı, Sanat Yönetmenliğini ise Ergun Nuhut'un yaptığı kitabın fotoğraflarını Mehmet Akgül ve İhsan Ayıtkan çekti.

Üç boyutlu fotoğraflardan oluşan kitabın kapağı açıldığında Çanakkale Türküsü çalarken, içindeki bir şişenin içinde 57. Alay Şehitliği'nin toprağı ile savaşta atılan bir merminin kovanı bulunuyor. Ayrıca kitap içinde üç boyutlu fotoğrafların görülebilmesi için de özel bir gözlük yer alıyor.
Çanakkale Destanı'nı adeta yeniden yaşatan eserin Sanat Yönetmeni Ergun Nuhut, Eceabat Kaymakamlığı'nın desteği ve OPET'in sponsorluğunda gerçekleştirilen "Tarihe Saygı Projesi"nin önemine değinerek, "Bu eser dünyada yapılmış ilk 5 boyutlu kitaptır" dedi.

Kitabın hazırlanması aşamasında 7 aylık bir çalışma yapıldığını ve bu süre içinde 3 ayın çekimler için harcandığını belirten Nuhut, kitap muhafazasının tasarımı ile ses ve görsel boyutunun oluşturulması için de özel bir çalışma yürüttüklerini aktararak, şöyle konuştu:
"Kitabın muhafazası içindeki şişede bulunan toprak 57. Alay Şehitliği'ndeki topraktır. Toprak içindeki mermi kovanı ise Çanakkale Savaşı'nda kullanılmış orijinal mermi kovanıdır. Kitabın görselleri ise şehitliğin bugünkü gö rünümü ortaya koyan, tarihe geçecek 3 boyutlu fotoğraflardır."

Kitabın sınırlı sayıda basıldığını ve ö ncelikle Avustralya ve İngiltere'nin üst düzey devlet yetkililerine gönderildiğini bildiren Nuhut, projenin yeni eserler ve çalışmalarla devam edeceğini bildirdi.
Şu ana dünyadaki hiç bir savaş kitabında, anlatılan savaşa ait objelerin yer almadığını vurgulayan Nuhut, şöyle devam etti:
"Bu eserle dünya tarihin yazıldığı bir yeri anlattık. Kitapta yer alan fotoğraflarda, 18 yaşındaki bir Türk askerine ait mezarın karşısına 18 yaşı ndaki bir Anzak askerine ait fotoğrafı koyduk. Uğruna savaştıkları topraklarda ölen askerlerin mezarları sonsuza kadar yan yana. Çünkü birbiri ile hiç bir sorunu olmayan iki ulusun gencecik insanları o savaşta öldü. İngilizler tarafından kandırılan Anzak askerinin Türk askeri ile ne problemi olabilir?
Biz dünyada üzerinde 23 uygarlığın yaşadığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Maalesef ki üzerinde yaşadığımız ülkemizi dünyaya yeterince tanıtamıyoruz. Çanakkale Savaşları dünya siyasi coğrafyasını değiştiren bir savaş. Rusya'daki Bolşevik devriminin doğuşuna neden olan bir savaş. Çünkü İngilizlerin Queen Elisabeth Zırhlısı batmayıp boğazdan geçebilseydi, Rusya'ya gerekli yardım ulaşacak ve Bolşevik Devrimi gerçekleşmeyecekti.
Biz bu eserle Çanakkale Savaşları'na farklı bir göz ve farklı bir boyuttan bakılmasını sağlamak istedik."

"KİTAP HERKESİN YÜREĞİNİ TİTRETİYOR"
Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur ise Çanakkale Savaşları'nın yaş andığı ve çok sayıda askerin düştüğü toprakların bilinenin aksine Gelibolu'da değil Eceabat'ta olduğunu vurgulayarak, projenin öncelikle tarih kokan toprakların tanıtımı ile "şehitlere saygı"yı amaçladığını söyledi.
Eceabat'taki şehitliklerde yatan binlerce vatan evladına yakışır bir eser koymayı amaç edindiklerini vurgulayan Uygur, "Kitabın kapağı açılınca Çanakkale Türküsü'nün çalması ve içinden 1915'te atılan bir mermi kovanı ile şehit kanlarıyla sulanmış toprağın çıkması herkesin yüreğini titretiyor" dedi.
Uygur, 2. Ordu Komutanlığı'nın desteğiyle süren çalışmalarda 57. Alay'da şehit düşen bin 817 şehidin isimlerinin şehitliğe konulacak anıta işlendiğ ini kaydetti.

"BUGÜNE KADAR 10 MİLYON DOLAR HARCANDI"
OPET Petrolcülük AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk de şirket olarak bugüne kadar çok sayıda toplumsal projeye imza attıklarını ifade ederek, "Tarihe Saygı" projesinin de bu zincirin bir halkası olduğunu bildirdi.

Söz konusu proje kapsamında Eceabat'taki şehitlikler ile tarihi milli park alanının restorasyonunu gerçekleştirdiklerini ve bugüne kadar 10 milyon doların üzerinde harcama yapıldığını kaydeden Öztürk, ortaya çıkan sonucun takdirle karşılandığını söyledi.
Proje kapsamında 1 yıl önce başlayan çalışmaların sonuçlandığını ve başta 57. Alay Şehitliği olmak üzere bölgedeki bir çok alanın baştan aşağı yenilenerek, yepyeni bir görünüme kavuştuğunu kaydeden Öztürk, şehitliğin Ç anakkale kara savaşlarının 96. yıldönümü olan 24 Nisan'da açılacağını sözlerine ekledi.

AA