Aydın’da 2009 yılında başlatılan çalışmalar sonucu bugün 7 bin 811 güvenlik kamarası işyerleri ve çevresini 7 gün 24 saat gözetliyor.
2009 yılının Haziran ayında Aydın’da göreve başlayan Vali Hüseyin Avni Coş, 4 yıl görev yaptığı Kırklareli’nde uygulamaya koyduğu ve büyük yarar sağlanan güvenlik kamerası genelgesini Aydın’da da hayata geçirmek için büyük bir mücadele veriyor. Göreve başladıktan 1 ay sonra konuyla ilgili bir genelge yayınlayan Vali Coş, halkın yoğun olarak yaşadığı ve insanların yol üzerinde uğrak noktası olan benzinlik ve dinlenme tesisi gibi yerlerin bütün alanlarını görebilecek şekilde güvenlik kamerasıyla donatmasını zorunlu hale getirdi. Yayınlanan genelge sayesinde Aydın merkez ve 16 ilçe merkezinin yanı sıra Jandarma bölgesinde kalan en ücra köşeler bile gözetlenebiliyor. Internet kafeleri de kapsayan genelge sayesinde artık aileler de çocuklarını gönül rahatlığıyla internet kafelere gönderebiliyor.


KIRKLARELİ’NDE BAŞARILI OLDUK
İnsanların huzur ve güvenliği için asayiş olaylarının aydınlatılması ve suçluların en kısa sürede yakalanıp adalete teslim edilmesinin çok önemli bir konu olduğunu dikkat çeken Vali Coş, Aydın’da uygulamaya konan sistemin daha önce görev yaptığı Kırklareli’nde de uygulandığını ve bu uygulamadan çok fayda sağlandığını anımsattı. İnsan gözünden kaçan detayların güvenlik kameraları tarafından kayıt altına alınabildiğine işaret eden Coş, “Suç ve suçlularla mücadelede caydırıcı etkisi olan güvenlik kameraları, suç oluştuktan sonra faillerin tespiti ve delillendirilebilmesi açısından da büyük öneme sahip” dedi.


TEKNOLOJİDEN FAYDALANMALIYIZ
Kentlerde meydana gelen asayiş olaylarının en aza indirilmesi için yapılacak her çalışmanın belli bir maliyeti olduğunun altını çizen Coş, “Toplumsal huzur ve güvenliğin sağlanmasında teknolojik imkanların kullanımının zorunlu hale gelmiştir. İşyeri ve benzeri yerlerde güvenlik kameralarının takılmasının bir zorunluluk hali almıştır. Suç ve suçlularla mücadelede caydırıcı etkisi olan güvenlik kameraları, suç oluştuktan sonra faillerin tespiti ve delillendirilebilmesi açısından büyük öneme sahiptir. Günümüzde suçlular teknolojiden yararlanıyorlar. Bizimde suçlulara karşı ve suça karşı teknolojiye en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor” diye konuştu.


GELİŞMİŞ ÜLKELERDEKİ UYGULAMAYI AYDIN’DA DEVREYE SOKTUK
Dünyada birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de güvenlik amaçlı kameralar sayesinde suç bölgeleri ile halkın yoğun bulunduğu cadde, sokak ve meydanların izlenmeye başlandığına dikkat çeken Coş, şöyle konuştu: “Güvenlik kuvvetlerinin mevcut imkanlarla suç işlenebilecek tüm yerleri kameralarla izlemesi mümkün olamayacağından, gelişmiş batılı ülkelerdeki uygulamanın Aydın ilinde de uygulamaya sokularak, özel güvenlik hizmetlerinin devreye alınması ve özel güvenlik hizmeti olmasa da belirlenen iş yerlerinin güvenlik amaçlı kamera kullanmasını amaçladık. Uygulama sayesinde il ve ilçelerimizde faaliyet gösteren, halkın yoğun olarak bulunduğu iş yerleriyle, akaryakıt istasyonları, bankalar, iş hanları, büyük marketler, kuyumcular, döviz büroları, oteller, sanayi siteleri ve gerekli görülen diğer iş yerlerini güvenlik kamarası zorunluluğu getirdik” 
Devletin suçu önlemede alacağı tedbirlerin yanında, vatandaşların kendi can ve mal emniyetini sağlayacak tedbirlerin alınmasında iş birliği yapması, genel asayiş ve huzurun sağlanmasında güvenlik hizmetlerine katkı sağladığını dile getiren Coş, “Suç oluşmadan önleyebilmenin maliyeti, suç oluştuktan sonra yapılacak tüm çalışmalardan daha azdır. Üstelik suçun toplum üzerinde oluşturduğu olumsuz etki, hiçbir maliyetle ölçülemeyecek derecede sosyal ve psikolojik problemleri beraberinde getirir. Bu uygulama sayesinde Aydın’da birçok nokta binlerce kamera sayesinde hergün kayıt altına alınıyor” ifadelerini kullandı.


BİN 543 İŞYERİNDE GÜVENLİK KAMERASI VAR
Aydın’da göreve başladıktan sonra öncelikle İlçe Kaymakamları, jandarma ve emniyetle toplantı düzenleyip il genelinde kamera takılacak yerleri belirleyip buralara tebliğler gönderdiklerini açıklayan Vali Coş, işyerlerine belirli bir süre tanıdıklarını ve ardından bu işyerlerini denetlediklerini kaydetti. Aydın’da il genelinde kamera takması gereken 2 bine yakın işyeri tespit ettiklerini bildiren Coş, şunları söyledi: “Şuana kadar işyerleriyle yaptığımız görüşmeler neticesinde tespit edilen 2 bine yakın işyerinden bin 543 işyeri genelgemize uyarak güvenlik kamerası sistemini kurdu. Bu işyerleri kendi mekanlarını ve çevresini 7 gün 24 saat gözetleyip bu görüntüleri kendi bilgisayarlarında saklıyorlar. Ve ihtiyaç olduğunda güvenlik güçlerimiz bu kayıtlardan faydalanabiliyor. Genelgeye görüntülerin en az 15 gün süreyle saklanması koşulunu koyduk” dedi.


GENELGEYE UYMAYANLARA 170 TL CEZA
İl genelinde kamera takması gereken işyerlerine gerekli denetlemeleri yaptıklarını ifade eden Coş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yaptığımız denetimlerde kamera takıp da çalıştırmayanları yada güvenlik kamerası takmayanları tespit edip öncelikle uyarıyoruz. Daha sonraki denetimlerde aynı koşullarda önümüze çıkan işyerlerini Kabahatler Kanuna göre 170 TL para cezası uyguluyoruz. Şuanda il genelinde kamera takması gerekip de takmayan 150’ye yakın işyeri bulunuyor. Bunların bir an önce güvenlik kamerası takması için gerekli girişimleri yaptık. vatandaşlarımızda güvenlik kamerasını zorunlu oldukları için değil de, toplumda istenmeyen olayları önlemek için kurdurduklarını bilmeleri gerekmektedir. Her güvenlik kamerası bir suçun önlenmesi, bir asayiş olayının aydınlatılması anlamına gelmektedir. Bu nedenle güvenlik kamerasını önemsiyoruz”


UYGULAMA VALİLİK BİNASINDAN BAŞLATILDI
Uygulamayı ilk olarak Valilik binasının içini ve dışını güvenlik kamerasıyla donatarak başlatan Coş, “Bugün itibariyle yaptığımız denetlemelerde kamera takması zorunlu olan Polis bölgesinde bin 129 işyeri 5 Bin 467 kamera, jandarma bölgesinde ise 414 işyeri 2 Bin 344 kamerayla olmak üzere toplam Bin 543 adet işyerinde 7 Bin 811 adet güvenlik kamerası bulunuyor. Sadece Aydın merkezde 439 yerde 2 Bin 737 adet güvenlik kamerası günün 24 saati çevresindeki bütün olup biteni kaydediyor. Zaman zaman bu kameraların çalışıp çalışmadığı da denetleniyor” diye konuştu.


ÜNİVERSİTELİ GAMZE’NİN KATİL ZANLISI KAMERAYA TAKILDI
Güvenlik kamerası uygulaması sayesinde birçok asayiş olayının kısa sürede aydınlığa kavuşturulduğunu dikkat çeken Vali Coş, geçtiğimiz Mart ayında kafası taşla ezilerek öldürülen üniversiteli Gamze cinayetinin faalinin bu uygulama sayesinde kamara takılan bir benzin istasyonun güvenlik kamerasının kayıtlarından tespit edildiğini belirtti. 25 Mart Cuma günü kendisine tecavüz etmek isteyen zanlıyı direndiği için kafası taşla ezilerek öldürülen Gamze Gürgen’in gideceği Karacasu yolundaki bütün güvenlik kameralarını incelemeye aldıklarını kaydeden Vali Coş, “Cinayet haberi geldikten sonra Denizli-Aydın kara yolu Karacasu kavşağından itibaren cinayetin işlendiği bölgeye kadar olan yol üzerindeki bütün işletmelere ait güvenlik kameralarını inceledik. Ve en son yayınladığımız genelge doğrultusunda akaryakıt istasyonuna takılan güvenlik kameralarında Gamze Gürgen’in kargo aracında yolculuk ettiğini tespit ettik. Bu doğrultuda aracın plakasından yola çıkarak cinayet zanlısını tespit edebildik. Ve bu tespitin ardından olayın aydınlığa kavuşması çok kısa bir sürede gerçekleşti. Güvenlik kamerası sayesinde buna benzer yüzlerce asayiş olayı aydınlatılırken, bir çok olayda da suçun delillendirilmesinde büyük yarar sağlıyor” şeklinde konuştu.