Ermeni tarafının bastırmasına rağmen Meclis’e halen bir“soykırım tasarısı” sunulmadı. Ancak Türk dostu milletvekilleri, ortak bir 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı teklifi hazırlayıp sürpriz yaptı.

WASHINGTON’da Türkiye için her yıl tekrarlanan 24 Nisan gerginliği, önceki yıllara göre tansiyonu düşük de olsa yine başladı. Ve Ermeni ve Türkler yine alışıldık biçimde lobi mücadelesine girişti.Cumhuriyetçilerin Kasım seçimlerinde ABD Kongresi’nin Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmeleri üzerine, geçmişte Ermeni tasarısına karşı çıkmış olan Meclis Başkanı John Boehner ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ileana Ros-Lehtinen gibi isimlerin göreve gelmesi, Ermeni lobisinin motivasyonunu kırmış durumda. 

Önceki akşam Ermeni örgütü ANCA’nın öncülüğünde Kongre binasının toplantı odalarından birinde geleneksel gözlem toplantısı düzenleyen Ermeniler, soykırım iddialarını destekleyen milletvekilleri ile her yıl olduğu gibi yeniden bir araya geldi.

Türkiye’yi kutlayalım

Geçen yasama döneminde, soykırım tasarısını hazırlayan vekil Adam Schiff, aynı gün Obama’ya bir mektup yazarak, 24 Nisan’daki başkanlık açıklamasında ‘soykırım’ ifadesini kullanmasını istedi.Sürpriz ise Kongre’deki Türkiye Dostluk Grubu üyelerinden geldi. 

115 üyesi olan grubun Kuzey Carolina Milletvekili Cumhuriyetçi Virginia Foxx liderliğindeki eşbaşkanları Steve Cohen, Gerald Connolly ve Ed Whitfield, ortak bir tasarı hazırladılar. Salı günü Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komitesi’ne sunulan 221 sayılı tasarıyla, Türkiye’nin ABD’nin en önemli stratejik ortaklarından biri olarak tanınmasını, Türk halkı ve hükümetinin, Türkiye’nin demokrasisini güçlendirmesi ve bölgede bir istikrar kaynağına dönüşmesi nedeniyle takdir edilmesini, Türkiye’ye uluslararası terörizmle mücadeleye sağladığı katkılar için teşekkür edilmesini ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Kongre tarafından Türkiye’nin kutlanmasını istediler.

Obama ne diyecek

Son iki yıldır açıklamasında Ermenice ‘büyük felaket’ anlamına gelen ‘Meds Yeghern’i kullandığı için Ermeni lobisinin tepkisini toplayan ABD Başkanı Obama’ya, Ermeni diasporası da örgütleri aracılığıyla mektup yollamaya başladı.

Kongre çevreleri, Cumhuriyetçilerin görevde olacağı en az iki yıl boyunca ABD Kongresi’nden bir Ermeni tasarısı geçmesinin zor olduğu görüşünde. ABD Başkanı Barack Obama’nın 24 Nisan bildirisinde ise yine ‘Meds Yeghern’ ifadesini kullanacağı ve soykırım tanımına yer vermeyeceği tahmin ediliyor.