Bugün Kahire ve İskenderiye'de '1 milyon kişi' yürüyecek. Ordu güç kullanmayacağını açıkladı

MISIR'da 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejimini devirmek için başlatılan gösterilerin yedinci günü geride kalırken, Mübarek gitmemekte direniyor. Sokağa çıkma yasağına rağmen Tahrir Meydanı'nda kamp kuran göstericiler 'Hain gidene kadar buradayız' diyerek yemin etti. Protestocular ordudan da 'Mübarek ile Mısır arasında tercih yapmasını' istedi. Muhalefetin talebiyle süresiz genel grev ilan edilirken, protestocular bugün için '1 milyon kişilik protesto' çağrısı yaptı. Hükümet gösterinin yapılmasını engellemek için demiryolu trafiğini, dolayısıyla tren seferlerini durdurdu. Bunun üzerine muhalefet lideri Muhammed El Baradey'in bir yardımcısı, İskenderiye için de '1 milyon kişilik' gösterisi çağrısında bulundu.

Muhalefet de, Mübarek'e cuma gününe kadar iktidardan gitmesi için süre tanıdı. Kifaye Hareketi, 6 Nisan Hareketi, Vafd Partisi, Gad Partisi ve Müslüman Kardeşler'in bazı üyeleri, cuma gününe kadar iktidardan gitmesi için süre tanıyarak Mübarek'e ültimatom verdi. Mısır'ın en üst düzeydeki dini otoritesi sayılan El Ezher Şeyhi Ahmet El Tayyib, devlet televizyonundan, halka karşı nazik tutumundan dolayı orduyu övdü. Halka sakin olma çağrısında bulunan El Tayyib, 'Döküp kırmayın, zarar vermeyin, yakmayın. Bunlar Mısır'ın mallarıdır. Ülkenizi koruyun' dedi.

ORDU: HALKIN TALEPLERİ MEŞRU

Protestocular Mübarek gitmeden meydanlardan ayrılmama yemini ederken, Cumhurbaşkanı Mübarek hükümeti kurmakla görevlendirdiği Ahmet Şefik'e siyasi partilerle diyalog içinde anayasa ve yasama reformları yapma talimatı verdi. İşsizliği azaltmak için ekonomik önlemler alınmasını istedi. Mısır Silahlı Kuvvetleri, halkın taleplerinin meşru olduğunu belirterek, göstericilere karşı güç kullanılmayacağı güvencesi verdi.

Baradey devrim lideri olur mu?

MUHALEFET tarafından yetkililerle ulusal birlik hükümeti konusunda müzakereler yürütmesi istenen Baradey'in devrimin lideri olup olamayacağı tartışılıyor. Birçok protestocu Baradey'in 'devrimlerinin lideri' olmadığını söylüyor.

Nobel Barış Ödülü sahibi Baradey, Mısır'ın gerçeklerinden kopuk yaşadığı, siyasi deneyimi olmadığı belirtiliyor.

Kendisini 'ithal aday' olarak niteliyor.

Müzelere yağmaya karşı keskin nişancı

Mısır'daki olaylarda ölenlerin sayısı 125'i bulurken, Mübarek'in talimatıyla sokaklardan çekilen polis yağma olaylarının artması nedeniyle dün geri döndü. Kargaşadan faydalanarak cezaevlerinde kaçtığı belirtilen binlerce mahkumun karıştığı belirtilen yağma olaylarından korunmak için halk kendi silahlı güçlerini oluşturdu. Kamasını, sopasını kapan evinin ve işyerlerinin önünde nöbet tutuyor. Ancak yağmadan ülkenin tarihi hazinelerinin zarar görmesi büyük üzüntü yaşatıyor. Tutankamun hazinelerine yönelik saldırıların ardından müzeler özel birlikler tarafından korumaya alındı. Kahire'de, arkeolojik eserleri yağmalamak için Ulusal Müze'ye girmeye çalışan 50 kişi gözaltına alındı. Mısır Ordusu'ndan adının açıklanmasını istemeyen bir general, Ulusal Müze'nin çatısına yerleştirilen keskin nişancılar ve çevresinde gezen devriye güçleriyle korunduğunu açıkladı.

40 milyar dolarlık Firavun: Mübarek

MÜBAREK Ailesi, 40 milyar dolarlık servetleri ve siyasi hırslarının kurbanı olmak üzere. Adam kayırmanın ve yolsuzluğun sembolü olan Mübarek ailesinin Los Angeles, Washington ve New York'ta mülkleri, ABD, İsviçre ve İngiltere'de de yüklü banka hesapları bulunuyor. Hüsnü Mübarek ve yarı Galli eşi Suzan ile oğulları Cuma ve Alaa'nın silah ticaretiyle bağlantılı oldukları iddia ediliyor. Marie-Antoinette'e benzetilen Suzan Mübarek'in devlet kasasından yaptığı bağışlar milyonlarca doları bulurken, söz konusu bağışların bir kısmını gizli hesaplarına aktardığı ileri sürülüyor. Mısır'daki isyan Mübarek'in eylülde yeniden iktidar olma ya da iktidarı oğlu Cemal'e devretme planlarını suya düşürürken, oğullarının eşleriyle ve çocuklarıyla Londra'ya kaçtığı kendisinin de İsrail'e sığınacağı belirtiliyor. Ayaklanma sonrasında İngiltere'ye gittiği söylenen first lady Suzan Mübarek'in kökleri Mısır kadar İngiltere"'ye de dayanıyor. Suzanne"ın babası Mısırlı bir pediadrist, annesi ise İngiliz bir hemşire.

ABD Hüsnü'yü al

Sokağa çıkma yasağını delerek Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda toplanan 150 bin kişi Hitler'e benzettikleri Mübarek ile birlikte ABD'nin de aleyhine slogan attı. Göstericiler, 'Hüsnü Amerika'ya git', 'Amerika, seviyorsan Hüsnü'yü kabul et' şeklinde sloganlar attı.