İngiltere'de 190 yıl önce idam edilen ve bir üniversitedeki dolapta asılı kalan suçlu, nihayet toprağa verilebilecek.

John Horwood, 1821'de henüz 18 yaşındayken  sevgilisi Eliza Balsom'u öldürdüğü gerekçesiyle idam edilmişti.

Horwood, sevgilisine çakıltaşı atmıştı. Ama genç kız aslında ağır yaralanmamıştı. Bir cerrah beynindeki basıncı azaltmak için ameliyat yaptı ve ameliyatta başında bir delik açılan genç kız masada kaldı.

Horwood, cinayet suçlamasıyla idam edildi. Naaşı ailesine teslim edilmedi, bunun yerine kadavra olarak kullanıldı ve iskeleti de o zamandan beri dolabın içinde asılı olarak saklandı. 

67 yaşındaki Mary Halliwell, aile ağacını araştırırken bir maden işçisi olan Horwood'un uzaktan akrabası olduğunu keşfetti. Halliwell, yasal yollara başvurarak Horwood'dan geriye kalanlara sahip çıkma hakkını kazandı.

Horwood, New Bristol cezaevinin avlusunda idam edildikten tam 190 yıl sonra nihayet bugün toprağa verilecek.  John'un cenaze töreninin ardından babasının yanına defnedileceği belirtildi.

DERİSİNDEN KİTAP KAPLAMIŞLAR!

Eliza'yı ameliyat eden Doktor Richard Smith'in John Horwood'un naaşının ailesine teslim edilmesini reddettiği belirtiliyor. Kadavranın 80 kişinin önünde parçalanıp incelenmesinden sonra Doktor Smith iskeleti saklamış, daha sonra iskelet Bristol Üniversitesi'nde kalmış.

Hatta, Bristol'deki arşivde, cinayeti anlatan ve Horwood'un derisiyle ciltlenmiş bir kitap bulunuyor.

KISKANÇLIK HİKAYESİ...

Kayıtlara göre, Eliza, John'u terk etmişti. John, deliye dönmüştü. Eliza'yı başka bir erkekle görmesi halinde onun kemiklerini kıracağını söylüyordu. 26 Ocak 1821'de Eliza, yeni erkek arkadaşı William Waddy ile yürüdüğü sırada ona doğru bir taş attı. Taş genç kadının gözüne isabet etti. Bir gün süren mahkemenin ardından 11 Nisan'da John Horwood ölüme mahkum edildi. İki gün sonra idam edildi.

Halliwell, geç de olsa John için onurlu bir veda yapmak istediğini söylüyor ve "Bir insanın, Doktor Smith'in, başka bir insana böylesine barbarca bir şey yapabilmiş olması nedeniyle öfkeliyim. Bu korkunç bir şey. Bir torunu olarak, ailesinin istediği gibi, onu huzura kavuşturmak ve onurlu bir şekilde toprağa vermek istiyorum" diye konuştu.

John'un idam edilmeden önce günah çıkartırken sevgilisini sadece cezalandırmak istediğini, amacının öldürmek olmadığını söylediği de ortaya çıktı.