Türkiye"nin zeytinyağı ihracatını arttırmak için Japonya"yı hedef pazar olarak belirleyen ve bu ülkeye yönelik tanıtım çalışmalarına ağırlık veren Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Türkiye"nin zeytinyağı ihracatındaki gerilemeye karşın Japonya pazarında konumunu güçlendirdi.

2010 yılında Türkiye"nin zeytinyağı ihracatı 2009 yılına göre yüzde 33 düşerek 98 milyon 875 bin dolardan 66 milyon 653 bin dolara gerilerken, Japonya"ya altın sıvı ihracatımız ise yüzde 21 artışla 9 milyon 967 bin dolara ulaştı. ZZTK son olarak 1 – 4 Mart 2011 tarihleri arasında Japonya"nın Chiba kentinde düzenlenen Foodex Japan 2011 36. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı"na katıldı.

ZZTK olarak Foodex Fuarı"na üçüncü kez katıldıklarını anlatan ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, 2010 yılı Kasım ayında Türkiye"ye gelen Japon zeytinyağı ithalatçıları ile çok samimi ortamda Foodex Gıda Fuarı"nda tekrar bir araya geldiklerini, ticari bağlantıların kurulduğuna şahitlik ettiklerini söyledi. Ölken, “Alım heyetinde ülkemizi ziyaret eden alıcılarla seminerde ve standımızda tekrar karşılamak gayet hoş oldu. Bu alıcıların bazıları ile iş bağlantılarının yapılmış olması da gayet olumlu çalışmalar yapıldığını ortaya koymaktadır. Japonya pazarında yaptığımız çalışmaların ne kadar doğru olduğunu ihracattaki başarımız da gösteriyor. Japonya"nın zeytinyağı ithalatı her geçen yıl daha da artıyor, Türkiye"de önümüzdeki yıllarda rekoltenin artması ile birlikte daha fazla pay almak için ZZTK olarak çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz” dedi.
Japonya"nın gıda ithalatının yıllık 60 milyar dolar seviyesinde olduğuna işaret eden Ölken, şu anda Japonya"ya 2 bin 500 ton civarında olan Türkiye"nin zeytinyağı ihracatını 7 bin 500 tona çıkarmak istediklerini, bu rakama ulaşıldığı takdirde Japonya pazarının yüzde 25"ine hâkim olacaklarını kaydetti.
PAZAR PAYIMIZI ARTTIRMANIN YOLU SÜREKLİLİKTEN GEÇİYOR
Türkiye"nin Japonya gibi büyük pazarlarda güçlü olmasının yolunun süreklilikten geçtiğine işaret eden ZZTK Başkanı Ölken şöyle konuştu: “Büyük pazarlarda alıcılar, marketler zinciri ihracatçılarla uzun süreli kontratlar istiyorlar. Türkiye"deki hammaddenin bir yıl var, bir yıl yok olduğu ortamda uzun süreli kontratlara giremiyoruz. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihraç etmek üzere yurda zeytin ve zeytinyağı getirebilmeliyiz. Sektöre bu olanak sağlandığı takdirde Türkiye bu pazarlarda sürekliliği sağlayarak daha güçlü olur ve orta vadede 100 bin ton ihracat yapar hale gelir.”
JAPONLAR NATUREL SIZMA ZEYTİNYAĞINI TERCİH EDİYOR
Foodex Japan 2011 36. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı"nda, Gemlik, Mut, Akhisar, Aydın, Ayvalık ve Edremit yörelerinden zeytinyağı götürdüklerini ve bu zeytinyağları ile ilgili tadım anketi yaptırdıklarını da anlatan Ölken, “Ankete yüzde 90"ı Japon 550 kişi katıldı. Ankette, Gemlik zeytinyağı yüzde 24, Mut zeytinyağı yüzde 21, Akhisar zeytinyağı yüzde 16, Aydın zeytinyağı yüzde 14, Ayvalık zeytinyağı yüzde 13 ve Edremit zeytinyağı yüzde 12 oy aldı. Bu anket sonuçları bize Japonların daha yeni gelişmekte olan zeytinyağı kullanım alışkanlıklarının daha yumuşak bir naturel sızma zeytinyağından yana olduğunu göstermektedir” şeklinde konuştu.
Foodex Japan 2011 36. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı kapsamında 2 ayrı semninerde 60 dan fazla katılımcıya Türkiye"de zeytin ve zeytinyağı sektörünün potansiyelini anlatan sunumlar düzenlediklerini anlatan Ölken, ayrıca Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alhat"ın Japonlara temel tadım eğitimi verdiğini ifade etti.
SOFRALIK ZEYTİN ALIŞKANLIKLARI YOK
Japon halkının zeytinyağına yoğun ilgi göstermesine karşın sofralık zeytin tüketim alışkanlığının olmadığına dikkati çeken Ölken, “Sofralık zeytin, Japonlar için hala bir gıda maddesi olmaktan uzak. Alışkanlık yaratmanın çok zor olduğu gözükmektedir. Tadıma sunulan zeytin ve zeytin ezmeleri ilgi görmekle beraber Japonların damak tadı açısından çok aranan bir ürün olmadığı gözlendi. Zincir mağazaların raflarında yapılan incelemelerde zeytinyağı satışlarının ağırlıklı olarak naturel sızma olduğu ve ufak ambalajların tercih edildiğini gözlemledik. 160-250-400-1000 gr. gibi ve de özellikle değişik şişeler ve de çok iyi etiket uygulamaları göze çarpmıştır. Japonlar, içindeki ürün kadar ambalajın da mükemmelliğine önem veriyor. Etiket bilgisine çok dikkat ediliyor. Şişeyi kavrayan sleeve tipi etiket kullanımı çok yaygın. Bunun yanısıra, özellikle Japonya"da paketlenen private label zeytinyağı ambalajlarında malların dökme olarak getirildiği ülkenin bilgilerinin yer alması da dikkat çekmiştir. Pazar çoğu dünya ülkesinde olduğu gibi İtalya ve İspanya tarafından domine edilmekte olup, ülkemiz 3. büyük tedarikçi ülkedir. Ayrıca Japonya"da zeytin ağacı bulunan ve üretici bölge olan Shodoshima"dan gelen ziyaretçilerle yapılan görüşmelerde Japonya da zeytinyağı veya türevlerinden üretilen kozmetik ürünlerine de ciddi bir ilgi olduğu öğrendik” diyerek sözlerine son verdi.
Foodex Japan 2011 36. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı"nda, ZZTK"yı ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Emre Uygun, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alhat ve Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper'den oluşan heyet temsil etti.