Ergenekon, İrticayla Mücadele Eylem Planı, Kafes ve Devrimci Karargah gibi davaların tutuklu sanıkları Silivri Cezaevi Kampüsü"nde bulunan L1 Yüksek Güvenlikli Cezaevi"ne nakledilmesinin ardından tek kişilik koğuşa konulan gazeteci Mustafa Balbay yaşadıklarını avukatı aracılığıyla anlattı.

Balbay, bir infaz koruma memurunun “Zulümhane” isimli kitabına atıfla bulunup, “Zulümhaneyi şimdi göreceksiniz” dediğini bildirdi.
Avukatı Hüseyin Ersöz, Balbay"ın verdiği bilgileri notlar halinde yazdığını belirtti.

Balbay"ın nakil öyküsü şöyle:
28 Şubat günü saat 16:45"de 4 No"lu Cezaevi"ndeki koğuşa 3 infaz memuru girerek "Neredesiniz? Hadi toplanın gidiyoruz" dedi. Balbay ve Özkan kendilerine bu konuda hiçbir bilgi verilmediğini ve bir belgede tebliğ edilmediğini söylediklerinde ise, Cezaevi 2. Müdürü odaya gelerek "Yazılı belge falan yok. Toplanın” şeklinde cevap verdi. Balbay ve Özkan"ın ısrarları devam edince saat 21.00"de Cezaevi Müdürü tutanak hazırladı. 1 No"lu Cezaevi"ndeki koşulların da aynı olacağını, hiçbir şeyin değişmeyeceğini belirtti. Balbay 4 Nolu Cezaevi"nden ayrılırken, infaz memurlarından biri yanına gelerek kitabına atıfla “Zulümhaneyi şimdi göreceksiniz” dedi.

TV tüpü sende kalsın!

Balbay ve Özkan"ın ortak kullandığı eşyaların paylaşımıyla ilgili olarak şakalaştıkları, Balbay"ın "Tuncay sen buzdolabının kapağını al ben de motorunu. Televizyonun tüpü sende kalsın kasası bende" dediği, bu sözlerin de infaz memurlarının sert ve agresif tepkilerine neden olduğu belirtildi. Balbay, “İzlediğim filmde Almanlar bir Yahudi kampını boşaltırken esir olanlara hazırlanmaları için 4 saat süre vermişlerdi. Bizim sevk işlemimizde bu anlayış bile gösterilmedi” dedi.

Avukat Ersöz, Balbay ve Özkan"ın farklı bloklarda bulunmaları sebebi ile avukat görüşüne giderken koridorda dahi görüşmeleri mümkün değildir” dedi.

Koğuşun durumu

- Havalandırmaya açılan kapının kilidi ve tokmağı bulunmadığından kapanmamakta, kapının altında 4 parmaklık bir açıklık bulunmaktadır. Balbay, açıklığı kendisine verilen battaniyerden bir tanesi ve yatağı ile örtmeye çalışmıştır.

- Koğuş önceki hücrelerden küçük olup, Balbay"ın tek başına kaldığı bu yerde ortak bir yaşam alanı bulunmamaktadır.

- Tuvalette daha önce tuvaleti kullanan kişilerin pislikleri temizlenmeden bırakılmıştır. Tuvalet giderleri harç dolu olduğundan sifonlar kullanılamamaktadır.

ESRA ALUS/Milliyet