5 yıldır iz süren TMSF Murat Demirel’in zulasını getiriyor...

TMSF, Demirel’in Cayman’a transfer ettiği paraya ilişkin açtığı davayı kazandı. Para bu hafta TMSF’nin hesabında.

Batık bankacıların yurt dışındaki paralarının izini 15 ülkede süren TMSF, Uzan Ailesi’nin ardından Murat Demirel’in 24 milyon dolarlık zulasına ilişkin açılan davaları da kazandı.

Demirel’in, Cayman Adaları’ndaki zulasında bulunan 24 milyon doların bu hafta içinde TMSF’nin hesaplarına aktarılması bekleniyor. 

Demirel’in 24 milyon dolarlık zulasına ilişkin hukuk süreci 2005 yılında başladı. TMSF hukukçuları, Demirel’in, Egebank’a el konulmadan önce paraların bir kısmını İsviçre’ye transfer ettiğini tespit etti.

İsviçre ile yapılan yazışmaların ardından paranın Amerikalı yatırım bankası Merill Lynch’te olduğu belirlendi. Bu kez ABD ile yazışmalar yapıldı. Demirel’in bu süreçte parayı Cayman Adaları’na transfer ettiği saptandı. İlk olarak hesapların dondurulmasını sağlayan TMSF hukukçuları, Cayman Adaları’nda da paranın iadesi için dava açtı.

Cayman Adaları’ndaki mahkeme, paranın Türkiye’ye ait olduğu yönünde karar verdi. Ancak Demirel bu kararı itiraz etti. Bu kez dava İngiltere Kraliyet Mahkemesi’ne taşındı. Mahkeme de yaklaşık altı ay önce TMSF lehine karar verdi. Bu karar üzerinde Cayman Adaları’ndaki mahkeme tekrar konuyu ele aldı. Paranın Türkiye’ye iade edilmesini kararlaştırdı. Son bir ay içinde de yazışmalar tamamlandı. Şu anda paranın sadece TMSF hesaplarına aktarılması işlemi kaldı.

TMSF, daha önce de Uzan Ailesi’ne ait İsviçre bankalarındaki 196.5 milyon doları Türkiye’ye getirilmesini sağlamıştı. Böylece batık bankacıların gizli hesapları konusunda ikinci başarı sağlanmış oldu. TMSF, halen 15 ülkede batık bankacılarının parasının izini sürüyor. Batık bankacıların yurt dışında milyarlarca dolarlık hesabı bulunduğu tahmin ediliyor. 

49’uncu banka 100 personel alacak

Türk bankacılık sektöründe gözler, BDDK’nın 14 yıl aradan sonra bankacılık yapma lisansı verdiği Bank Auidi’nin yeni yönetimine çevrildi. Bankacılık kulislerinde dolaşan bilgilere göre, banka Türkiye’deki bankası için, adeta yönetici avına çıktı. Arap bankacılarının bazı banka yöneticileri ile de görüştüğü ancak görüşmeler sonuçlanmadığı için bu kişilerin açıklanmadığı öğrenildi. Bank Auidi’nin banka yönetiminin, büyük kısmının Türk bankacılardan oluşmasını planladığı bildirildi. Bankanın ayrıca ilk etapta en az 100 personeli de işe alacağı belirtildi. Bank Auidi, şimdiden bankacıları heyecanlandırdı. Bank Auidi’nin, sektöre yeniden hareket getirmesi bekleniyor.

Ziraat’te ‘ağırlıkları atın’ talimatı verildi

Bir süre önce bankadaki 13 genel müdür yardımcısının 11’ini bir gecede görevden alan Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, banka işlemleriyle ilgili radikal kararlar almaya devam ediyor. Aydın, geçtiğimiz günlerde müdürlerine ‘yüksek faizli kamu ve sivil toplum örgütlerinin mevduatlarından kurtulun’ talimatı verdi. Bu talimat üzerine, vadesi dolan yüksek mevduatlara, düşük faiz verilmeye başlandı. Bu da mevduatların başka bankalara gitmesine yol açtı. Aydın’ın söz konusu talimatı bankayı daha aktif hale getirmek için verdiği bildirildi. Aydın’ın yakın çevresine “Bankayı, krediye dönüşmeyen mevduatların bekçisi olmaktan kurtaracağım” dediği konuşuluyor. 

Maliye’de sanal saldırının bedelini ödetme hazırlığı

Kaçak sigarayla mücadele eylem planı hazırlamasının ardından bölücü terör örgütünün hedefi haline gelen Maliye Bakanlığı, sanal saldırının bedelini ödetmeye hazırlanıyor. Eylem planında yer alan düzenlemeleri jet hızıyla hayata geçirme kararı alan bakanlık, kaçak sigara ile mücadele de ödül sisteminden faydalanacak. Bunun için, kaçak sigarada ihbar ve ödül sistemi getiriliyor. Halen dar kapsamda uygulanan ödül sisteminde, miktarlar artırılacak ve yararlanacak kişi sayısı da arttırılacak. Yeni düzenlemede, sigara kaçakçılığını ihbar edenlere, yakalanan sigaraların miktarına bağlı olarak milyonluk ödüller verilmesi söz konusu olacak. Bu yöntemle, terör örgütünün en büyük gelir kalemi olan sigara kaçakçılığının büyük ölçüde önleneceği belirtiliyor.

KULİSLER HAREKETLENDİ

İMKB’de ibre Erkan’dan yana

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yönetiminin, bir kararname ile görevden alınması yeni bürokrat adaylarını heyecanlandırdı. Ankara ve İstanbul’dan şu anda İMKB yönetimi için en az 50 adayın olduğu konuşuluyor. İMKB için Takasbank Genel Müdürü Murat Ulus ile Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Abdülkerim Emek’in isimleri gündeme gelmişti. Ancak kulislerde, hükümetin İMKB Başkanı Hüseyin Erkan’ı yeniden atayacağı konuşuluyor.

Depremin simge müteahhidi Ankara’ya taşındı

VAN’DA yaşanan ilk depremin ardından kayıplara karışan 20 kişinin hayatına mal olan Sevgi Apartmanı’nın müteahhiti Salih Ölmez’in izi Başkent’te çıktı. Erciş’te 20 kişinin hayatına mal olan Sevgi Apartmanı’nın müteahhitliğini yapan Ölmez, Van depreminin simge ismi haline gelmişti. Özellikle, lüks villasının bahçesine kurduğu iki Kızılay çadırı ile gündeme gelen Ölmez, tepkiler üzerine Van’dan ayrılmıştı. Ölmez’in ailesi ile birlikte Ankara’daki evine taşındığı öğrenildi. Ölmez’in evi, Çankaya’daki Sokullu semtinde yer alan lüks bir sitede bulunuyor. Ankara manzarası ile ünlü olan sitede, bir çok üst düzey bürokratın konutu bulunuyor. Site, Ankara’da deprem riski en az olan yerleşim bölgelerinin başında geliyor. Salih Ölmez’in ayrıca Ankara’da da inşaat işleri yaptığı konuşuluyor.  star