Benetton Türkiye'nin Gürcistan'dan bağımsızlık ilan eden Abhazya'da mağaza açması Gürcistan'ın büyük tepkisine yol açtı.

Gürcistan'daki Benetton Genel Merkezi, tepkilerden çekinerek Tiflis'teki tüm mağazalarını kapattı, Türkiye'ye "Neden böyle bir açılış yaptınız?" diye uyarıda bulundu.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Türk Büyükelçisini çağırarak "İşgal topraklarında iznimiz olmadan nasıl mağaza açarsınız. Bu işgale destektir" diyerek açıklama sitedi.

Benetton Türkiye ise, "Turizm açısından bu bölge çok önemli. Abhazya İpek Yolu'nun denize açıldığı bölge" diyerek kendini savundu.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vashadze ise, Türk elçisinden açıklama istedik. İtalya'daki Benetton Genel Merkezi'ne de başvurup mağazanın kapatılmasını sağlayacağız" dedi.
Abhaz Özerk yönetimi ise, Benetton Türkiye'nin mağaza açılışını "Ülkemize giren ilk yabancı marka" diyerek sevinçle karşıladıklarını açıkladı.

Abhazya'nın başkenti Sukhum'da açılan mağazanın bu ülkenin bağımsızlığını tanıyan Rusya'dan her yıl gelen 1.5 milyon Rus turiste hizmet vermesi amaçlanıyor. Ancak Gürcistan'daki Benetton merkezi ise kriz çözülene kadar Gürcistan'daki operasyonlarını durdurduklarını açıkladı. Gürcistan'da faaliyet gösteren Benetton firması, Türk firmasının kararına tepki olarak başkent Tiflis'teki mağazalarını kapatarak, kapılarına firmayı protesto eden bir yazı astı. Benetton Türkiye'nin, Abhazya'da bir mağaza açacağı haberi üzerine Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze de bir açıklama yapmış, bu girişimin "yasadışı"olacağını söylemişti. Markanın Gürcistan'daki yönetiminin, Türkiye'deki firmaya bir "protesto mektubu" gönderdiği ve kararlarını değiştirene kadar Tiflis'teki mağazalarını açmayacakları uyarısında bulundukları belirtildi. Tiflis'teki Türk Büyükelçiliği yetkililerinden dün konuyla ilgili bilgiisteyen Dışişleri Bakanı Vaşadze daha sonra yaptığı açıklamada, "Böyle bir girişimin, Gürcistan'ın işgal altındaki topraklarında, Gürcistan hükümetinden izin alınmadan yapılan her türlü ekonomik faaliyeti yasaklayan yasalara aykırı olduğunu" kaydetmişti.