Erdoğan, New York Devlet Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Levin Enstitüsü'nde 'Medeniyetler İttifakı Yazmanlığı tarafından düzenlenen toplantıda konuştu. Özellikle 11 Eylül saldırılarının ardından dünyayı daha fazla kutuplaşmaya sevk edecek bir söylemin hakim olduğunun görüldüğünü ifade eden Erdoğan, "Şunu belirtmek isterim, ayrıştırmak, farklılaştırmak, bölmek, parçalamak, yıkmak kolay olandır. Zor olan ama aynı zamanda olması gereken evrensel ve insani olan, yapmaktır, inşa etmektir, bir arada tutmaktır" diye konuştu.
YUNUS'LU ÇAĞRI

Medeniyetler ittifakı projesine de değinen Erdoğan, şöyle konuştu: "Yunus Emre, 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz' diyor. Hepimiz ölecek miyiz? Öleceğiz. Öyleyse bu kavga niye, bu savaşlar niye? Şimdi de ekonomik kriz var. Acaba dünyada savunmaya ayrılan para, fakir, yoksul ülkelerin kalkınmasına ayrılıyor mu, eğitime, sağlığa, iklim değişikliğine ayrılıyor mu, çevreye ayrılıyor mu, kültürlerin bu noktada olgunlaşmasına ayrılıyor mu? Hayır, hayır, hayır!"

Bu arada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, Kıbrıs'ta devam eden müzakerelerle ilgili iyimser olduğunu söylediği bildirildi.


Otelde Erdoğan'a 'helal menü' jesti

Başbakan Erdoğan'in New York ziyareti boyunca ikameti olarak kullanacağı The Plaza Oteli, Başbakan'ın kalacağı süre boyunca menüsünü değiştirme kararı alarak, helal olarak adlandırılan yemek çeşitlerini servis yapacak. Plaza Oteli yönetimi, 2 Ekim tarihine kadar sürecek uygulamaya ek olarak Başbakan Erdoğan'ı memnun etmek amacıyla otelin menüsüne Ortadoğu yemeklerini de ekledi. Plaza Otel mutfağı çalışanları, yeni dünyada 'Ortadoğu' olarak adlandırılan ancak Türk damak tadının temelini oluşturduğu yemek çeşitlerinde hünerlerini ortaya koyacak.


Talabani ile ikili görüşme

BM'de ikili görüşmelerine devam eden Başbakan Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüştü. İki ülke dışişleri bakanlarının da katıldığı toplantı öngörülen saatinden biraz daha uzun sürdü. Erdoğan, öğle vakti de BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un ev sahipliği yaptığı yemeğe katıldı. Erdoğan yemekte Ban Ki-Moon ve ABD Başkanı Obama'nın bulunduğu en öndeki masada oturdu. Başbakan Erdoğan yemek salonuna gelişinde liderlerle ayakta sohbet etti. Erdoğan'ın yanına gelen Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas Erdoğan'la bir süre ayakta konuştu.


Tahtakurusu alarmı

BM Genel Kurul'una katılan tüm delegeler, BM Sekretaryası tarafından 'Tahtakurusu'na karşı uyarıldı. Uyarıda: “Panik yapmayın, vücudunuzda kaşıntılar olabilir. Tahtakurularının tıbbi başka herhangi bir riski bulunmamaktadır” denildi./yeni şafak