Türkiye Ziraat Bankası, bankacılık teknolojisinde önemli bir gelişmeye imza atarak, "memursuz şube" olarak tanımlanabilecek bir makine geliştirdi.
Dünyada ve Türkiye"de ilk olduğu belirtilen görüntülü VTM"de (Video Teller Machine) müşteri şubeden alacağı tüm bankacılık hizmetlerini ekranda karşısında göreceği banka görevlisiyle konuşarak gerçekleştirebilecek. Bankanın VTM hizmetini 2009 yılı içinde faaliyete sokması bekleniyor.
VTM makinesinin kamuoyuna tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, "hayalimdi" dediği görüntülü makine için Türkiye"de ve dünyada patent almak üzere başvuruda bulunduklarını açıkladı.
Çağlar, VTM üretiminin Kamu İhale Kanunu"na göre yürüyeceğini belirterek, “Memursuz şube olarak adlandırdığımız VTM için ilk örneği ürettirdik. ATM"ye kıyasla biraz daha maliyetli olacağını söyleyebilirim. Bu konuda bir bütçe kısıtımız yok. İhale sürecine bağlı olarak 2009"da 1000 adedini Türkiye"nin birçok noktasında bulundurabiliriz” dedi.

"100 şube açacağız"
Çağlar, büyük şehirlerde şubeleşmeye devam edeceklerini ve 2009"da Türkiye çapında 100 yeni şube açmayı planladıklarını da belirtti.

24 saat hizmet verecek
Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mesut Güraylı da basın toplantısında yaptığı konuşmada VTM"nin 7 gün 24 saat ve 365 gün üzerinden kesintisiz hizmet vereceğini bildirdi. Güraylı, “Müşterilerimiz içinde bankacılık işlemlerinde teknoloji kullanmayan büyük bir kitle var. Bu müşterilerimiz en rahat ve güvenli bir şekilde şifre gibi sorulara gerek kalmadan bu hizmetten yararlanabilecekler” dedi.