Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Koçarlı"da yapıldı. Koçarlı Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleşen koordinasyon kurulu toplantısına Aydın Ziraat Odası ve İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı, ilçelerdeki oda başkanları katıldı. Bölge çiftçinin yaşadığı sorunları bir dosya haline getirmeyi kararlaştıran oda başkanla, hazırladıkları raporu Aydın milletvekilleri, ilgili bakanlar ve TBMM"ye sunacak.
Toplantının ardından bir değerlendirme yapan Koordinasyon Kurulu başkanı Rıza Posacı “Aydın polikültür tarımının yapıldığı bir ilimiz. Pamukta, zeytinde, incirde, kısacası bütün ürünlerimizde büyük sıkıntı var. Ayrıca Çine ve İkizdere barajlarımızda da sıkıntımız var. Aydın sulaması için büyük önem arz eden bu iki barajımızın biran önce tamamlanması gerekiyor. Bu konularda oda başkanlarımızın kendi bölgeleriyle ilgili hazırlayacakları dosyaları başkent Ankara"ya taşıyıp, bölge Milletvekillerimiz ve ilgili Bakanlıklarımıza sunacağız. Pamukta girdi maliyetleri artarak devam edince pamuk üretiminin Aydın"da 90 bin hektarlardan 40 bin hektara gerilediğini görüyoruz. İşte bu tabloları göz önünde bulundurarak pamukta bu yıl primin 500 bin liraya çıkarılmasını isteyeceğiz. Fakat prim çözüm değildir. Biz fark fiyatı uygulamasına geçilmesini istiyoruz ve bu isteğimizi bir kez daha başkente taşımayı planlıyoruz” dedi.
Toplantıda çiftçi borçlarının gündeme alındığına değinen Posacı, “Geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından büyük bir borç batağına giren çiftçimiz borç ötelemesiyle üretime devam etti. Yılbaşından itibaren odalarımızda büyük yoğunluk göze çarpmaya başlamıştı. Çiftçilerimiz odalarımızdan Çiftçi Kayıt belgesi talep ederlerken bu belgeleri özel bankalardan kredi çekme adına talep ettiklerini gördük. Çiftçimiz ziraat bankası ve Tarım Kredi kooperatiflerine olan borçlarını özel bankalardan aldıkları kredilerle kapatmak zorunda kaldı. Ziraat bankasına borcunu ödeyen üretici, yine ziraat bankasından kredi talebinde bulundu. Bugün için bu borçların kapatılması gerekiyor. Fakat geçen yıldan yaşanan bir kuraklık var. Bu yılda henüz ürün paraları alınmadı. Fakat bankalar ödemelerin gününden önce yapılması için baskı yapıyor. Global krizden dolayı özel bankalar artık kredilerine kapadılar. Bu durumda tek çare olarak çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılması kalıyor. Maliye bakanlığı nasıl vergi borçlarıyla ilgili bir yapılandırmaya girdiyse, bizde borçların yapılandırılmasını ve uzun vadeli bir ödeme takviminde ödeme yapılmasını sağlamasını isteyeceğiz. Aksi takdirde üreticimiz 2009 yılında nefes alamaz, üretim yapamaz hale gelir. Üreticinin 2009 yılında rahat bir nefes alabilmesi için yapılandırma şart. Kasım ayının ilk haftasında başkente gitme kararı aldık” diye konuştu.