Başak Sigorta ve Başak Emeklilik'i, 2 Şubat 2006'da yapılan özelleştirmeyle 268 milyon dolara Fransız Groupama İnternational'e satan ve poliçe hizmetlerini bu şirketlerden sağlayan Ziraat Bankası, yaklaşık 4 yıl sonra yeni şirketle sektöre dönüş yapıyor. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Ziraat Sigorta ve Ziraat Emeklilik isimli şirketlerinin kurulduğunu belirterek, 'Yılbaşı itibariyle faaliyete geçmesini planlıyoruz' dedi. Çağlar, Ziraat Bankası'nın, 2007 yılı faaliyetleri genel görüşe sunulduğu KİT Komisyonunda, komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı.

AKTİFİN YÜZDE 6.28'İ TAHVİL

Çağlar, bankacılık sektöründe geri dönmeyen kredilerin oranı yüzde 5,3 iken, Ziraat Bankası'nda bu oranın yüzde 2 olduğunu ifade ederek, görev zararları konusunda da bankaya 12,7 milyar lira kağıt aktarıldığını, Eylül ayı itibariyle bankada 7 milyar liralık kısmının bulunduğunu, vadeleri geldikçe kağıtların itfa edildiğini anlattı. Kamu kağıtlarının, bankanın aktiflere oranının yüzde 6,28 olduğunu belirten Çağlar, söz konusu kağıtların toplam gelirdeki payının da yüzde 6 olduğunu bildirdi.

2 BİN 500 YENİ PERSONEL

Genel Müdür Çağlar, zimmet suçlarına karşılık uzaktan denetim sistemi kurduklarını ve Türkiye'de bu sistemi kullanan başka bir banka olmadığını kaydederek, özürlü kontenjanı konusunda da gerekli temasların devam ettiğini söyledi. 2007 yılında televizyonlarda yayımlanan reklamların bedelinin 4,7 milyon lira olduğunu da kaydeden Çağlar, banka olarak çalıştıkları şirketin komisyonunun yüzde 1 olduğunu söyledi. Çağlar, bankanın personel sayısının 21 bin 347 civarında olduğunu belirterek, yıl içinde bin 200 yeni personel aldıklarını, bin 250 personelin alımı için de mülakatların devam ettiğini ve böylece bankaya 2 bin 500 yeni personelin alınmış olacağını anlattı.

Yeni sigorta firmaları Groupama'yı üzecek

Bankanın Başak Sigorta AŞ'deki yüzde 56,67 ve Başak Emeklilik AŞ'deki yüzde 41 oranındaki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) devredilen hisseleri Şubat 2006'da 268 milyon dolarlık bedelle Groupama International'a satılmıştı. Şirketlerini Groupama'ya satan Ziraat, Başak Groupama Sigorta ve Başak Groupama Emeklilik'in poliçelerini satmayı sürdürdüğü için yeni şirketlerin en çok Groupama'yı rahatsız edeceği belirtiliyor. Sigorta şirketlerini sattıktan sonra yeni bir şirket almak isteyen Ziraat, Güven Sigorta'yı da Groupama'ya kaptırmıştı. Groupama, Güven Sigorta'ya 350 milyon dolarla sahip olmuştu. Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, Ziraat Bankası'nın son 5 yılda en çok kâr eden banka olduğunu, 2008 yılı net kârın 2 milyar 134 milyon lira olduğunu söyledi.

Özelleştirme için gerekçe kalmadı

Komisyon üyelerinin bankanın özelleştirilmesiyle ilgili soruları üzerine, kamu bankalarının serbest rekabeti bozduğu yönünde bir görüşün hakim olduğu 2001 yılında, özelleştirme kararı alındığını hatırlattı. Çağlar, bugün kamu bankalarının göreceli avantaj ve dezavantajlarından arındırıldığını ifade ederek, artık kamu bankalarının sektörün dinamikleriyle hareket ettiğini söyledi. Çağlar, 'Bugün itibariyle hala özelleştirmeye gerek var mı sorusunu cevaplandıracak olan biz değiliz. Bundan sonra takvime Hükümetin ve Hazinenin karar vermesi gerekiyor' dedi.

MEVDUAT 94 MİLYAR TL'YE DAYANDI

Çağlar, Ağustos 2009 itibariyle Ziraat Bankasının sektördeki payının yüzde 15'e yükseldiğini, bankanın aktif büyüklüğünün 121 milyar liraya, mevduatın da yüzde 13 artışla 93,8 milyar liraya ulaştığını belirtti./yeni şafak