Sucuk ve salamın ardından başlayan tartışmalar zeytinyağına kaydı. Tüketicilerin zeytinyağı alırken dikkatli olmasını isteyen uzmanlar, pamuk yağı karıştırılmış ürünlerin piyasada maliyetin altında satıldığına işaret ediyor. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa ise 7, 5 liranın altında satılan zeytinyağlar konusunda tüketicileri uyardı.


Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, bir litre sızma zeytinyağının üretim maliyeti 7 lirayı geçtiğini söyleyerek, 7,5 liranın altındaki zeytinyağları konusunda tüketicileri uyardı.

Asa, gazetecilere yaptığı açıklamada, baldan sonra zeytinyağında da taklit ve tağşiş yapıldığı iddialarının ortaya atıldığını anımsattı.

Gıda maddelerinde hileye başvurulmasının insanlık suçu olduğunu ifade eden Asa,
''Zeytinyağında taklit ve tağşiş iddiaları, sektörün kurallara uygun üretim yapan, asla taklit ve tağşişe başvurmayacak firmalarını da olumsuz etkiledi. Bu yıl Bursa bölgesinde hava koşullarından ötürü dalında buruşan zeytinin yarısı sofralık vasfını kaybederek yağlığa ayrıldı. Ürünün dalında su kaybına uğraması sebebiyle üreticimiz mağdur oldu, ama elde edilen yağın asit ve peroksit dereceleri düşük olduğundan mükemmel sonuç alındı'' diye konuştu.

ÜRETİLEN ZEYTİNLER KAYIT ALTINDA!

Asa, 30 bine yakın ortak üreticiden aldıkları bir kilogram zeytinin bile kaydının tutulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Bu nedenle maliyet ve işletme giderlerinden ötürü, piyasadaki taklit ve tağşiş nedeniyle oluşan haksız rekabetle mücadele etmekteyiz. Burada görev tüketiciye düşmektedir. Hem sofralık zeytin hem de zeytinyağı alırken, bilinen markaları tercih etmeliler. Ayrıca şunu da hiçbir zaman unutmamalılar. Sızma zeytinyağı, buzdolabına konulduğunda donar. Hiç donmuyorsa zeytinyağı değildir. Bir bölümü donuyorsa tağşiş var, muhtemelen başka bitkisel yağlarla karıştırılmış demektir.''

7,5 LİRANIN ALTINDA SATILMASI MÜMKÜN DEĞİL!

Piyasadaki zeytinyağı fiyatlarına dikkati çeken Asa, şunları kaydetti:

''Bir litre sızma zeytinyağının üretim maliyeti 7 lirayı geçti. 7,5 liranın altında zeytinyağı satılıyorsa o üründen şüphelenilmesi gerekir. Tüketicinin mağduriyetinin giderilmesi için de gıda denetimlerinin sıklaştırılması gerekiyor. Dünya markası Marmarabirlik, kaliteli ürünleriyle tüketici dostudur. Vatandaşlarımız ürünlerimizi herhangi bir şüpheye düşmeden güvenle tüketebilirler.''

ZEYTİNYAĞINI BÖYLE TEST EDİN!

Tabanı koyu renkli bir kap alınır, üzerine 1 bardak su doldurulur ve 1 dakika kadar beklenir. Durgun suyun yüzeyine 1 milim kadar karışım yağ koyduğunuzda, makina yağı ışığı farklı kırdığından gökkuşağı renginde parlamalarla su yüzeyine yayılır. Halbuki bitkisel yağlar, yüzeyde daireler içinde kalır.

Zeytinyağı artı 4-5 derecede bulanıklaşır, 0 derece ile 6 derece arasında ise donar. Oda ısısında normal haline döner. Yağın donması kalitesini etkilemez. Aldığınız yağın bir örneğini buzdolabına koyun, donmasını bekleyin. Yağ katkısız ise tamamının katılaşması beklenir. Donmayan kısım varsa katkılı olduğunu anlarsınız.