2023 yılında 3.8 milyar dolar ihracat hedefi koyan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği uluslararası yarışmalara katılacak ihracatçıların numune gönderim masraflarını karşılama kararı aldı.
Türk zeytinyağının kalitesinin anlaşılmasını sağlamak, zeytinyağımın tanınmasına destek olmak ve Türk zeytinyağının dış pazardaki konumunu sağlamlaştırmak isteyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 2012 yılından itibaren uluslararası zeytinyağı yarışmalarına katılacak üyelerinin numune gönderim masraflarını üstlenecek.
ZEYTİNYAĞI NUMUNELERİNDE EXPO FARKI
Zeytinyağı’nın Anayurdu’nun Anadolu olduğuna işaret eden Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, dünyanın en kaliteli zeytinyağlarının Türkiye’de üretildiğini, uluslar arası yarışmalara katılan birçok Türk firmasının ödüllerle yurda döndüğünü kaydetti.
EZZİB olarak aldıkları kararla, zeytinyağı ihracatçılarının, Uluslararası yarışmalara katılımlarını kolaylaştırmak istediklerini belirten Güreli, “Uluslararası yarışmalar, Türk zeytinyağının tanınırlığını arttırma, kalitesini öne çıkarma yönünden önemli katkı sağlayacaktır. Ayrıca göndereceğimiz numunelerde İzmir’in EXPO 2020 adaylığını belirten ibarelere ve logoya yer vereceğiz. İzmir’in 2020 EXPO teması Sağlık, zeytinyağı da ‘Sağlıklı Yaşam Sembolü’. Hem Türk zeytinyağının kalitesini öne çıkarmış olacağız, hem de İzmir’in 2020 EXPO adaylığının tanıtımını yapmış olacağız” şeklinde konuştu.
Son 4-5 yıldır zeytinyağı ihracatının gerilediğini belirten Güreli şöyle konuştu; “Türkiye önümüzdeki birkaç yıl içinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın öngörülerine göre 650 bin ton zeytinyağı rekoltesine ulaşacak. Bu rekoltenin 400-500 bin tonunun ihraç edilmesi gerekecek. Türkiye’de uygulanan yanlış ihracat politikaları sonucu ihracatmız 90 bin tondan, 12 bin ton seviyelerine geriledi. Kısa sürede ihracatı arttırmak için uluslararası piyasalarda yoğun bir tanıtım çalışması gerekiyor. Fuarlar, Ticaret Heyeti ve Alım Heyeti Organizasyonları, Uluslararası yarışmalar önemli birer fırsat, bu fırsatları değerlendireceğiz.”
TÜRK ZEYTİNYAĞLARI İTALYA, BELÇİKA, İSRAİL, AMERİKA VE ÇİN’E GİDECEK
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, 2012 yılında İtalya, Belçika, İsrail, ABD ve Çin’de düzenlenecek 7 tane uluslararası yarışmaya katılacak üyelerinin numune gönderim masraflarını destekleyecek.