Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinin kısa sürede olgunlaştırılması için “Tekstil boyası” gibi uygun olmayan kimyasalların kullanımının geçmiş yıllarda çok yaşandığını anımsattı.
Taviloğlu, bu konuda yasal düzenlemelerin önemli oranda başarı sağladığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Zannediyorum, son çıkan Gıda Yasası"nın uygulanmasındaki ele alış biçimiyle bu ciddi şekilde caydırıldı. Ama tabii ki arada kaçaklar olmaz mı? "Olmaz" demek mümkün değil. Yalnız önemli olan zeytin üretiminde kimyasal, tabii kısmen kullanılıyor, acısını almak için... Özellikle "yeşil" ve "konfit" dediğimiz türlerin üretiminde. Ama tabii Sağlık Bakanlığınca veya sağlık kurallarınca tespit edilmiş kimyasal ve sınırlar dahilinde kullanıldığı sürece bunda bir tehlike yok. Bugün İspanya da aynı şeyi yapıyor, Yunanistan da aynı şeyleri yapıyor.”
Tekstil kimyasalları gibi kimyasal kullanımının ise son derece zararlı olduğunu vurgulayan Taviloğlu, şunları kaydetti:
“Tabii, bu işin çığırından çıkması ve ucuz olarak, çok kısa sürede yapılması, tamamen kar amacıyla davranılarak bu tür yollara başvurulması her zaman zararlı. Ama bugünlerde, yoğunlaşan bir şikayet yok. Artık öyle bir döneme geldik ki tüketici çok bilinçli davranıyor ve özellikle ambalajlı ürünleri tercih ediyor. Üzerindeki etiket bilgilerini ciddi şekilde okuyor, o konuda aklını karıştıran bir şey varsa, üretici firmaya mail gönderiyor. Yani bu konularda duyarlılığın gelişmesi, artması, yaygınlaşması ve özellikle markalı ürünlerin tercih edilmesi en sağlıklı olanıdır.”
Zeytinin kısa sürede karartılması için geçmiş yıllarda bazı üreticilerin, kanserojen tekstil boyası, demir sülfat gübresi hatta paslı teneke kullandığı ileri sürülmüştü./milliyet