Atatürk Kültür Merkezi Salonunda gerçekleştirildi. Panele Zeytin sektörünün tüm dünyada tanıdığı ve İsrail Zeytin Konseyi Başkanı ve Temsilcisi olan Prof. Dr. Shımon Lavee ile birlikte akademisyenlerde katıldı.

Bir çok kurum ve kuruluşun sporsorluk yaptığı panele konuşmacı olarak, İsrail Hebrew Üniversitesinden Prof. Dr. Shımon Lavee, Ankara Üniversitesi Ziraat Fkültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünden Yard. Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu, ADÜ Ziraat Fkültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümünden Yard. Doç. Dr. Ersel Yılmaz ve Değirmen Ltd. Şti’den Gürsel Tonbul katıldı.

Panele katılarak açılış konuşmasını yapan ÇEGEV (Çine Gelişim Vakfı) Başkanı CHP Aydın Milletvekil Osman Aydın, dağlarından yağ, ovasından bal akan şehir olarak nitelediği Aydın için, “Bu topraklar bereketli topraklar ama bu potansiyeli kullanamıyoruz. Ama artık bazı şeyler değişiyor.4 sene önce 5000 dönümlük alanda 59 üreticimizle sertifikalı organik zeytin/zeytinyağı projesini başladık. Şuan 800 üreticimizle 35000 dönümlük alanda projeye devam ediyoruz. Bu yıl 2 tonluk bir zeytinyağını işledik şişeleyip tanıtımını yaptık. Önümüzdeki sene butik bir işletme kurup bu işi büyüteceğiz. Bu süreçte biz bu işi yaparken Belediyemizle ve Üniversitemizle birlikte hareket ettik. Şu an zeytinyağı 3,5 lira.Bu fiyatla üreticimizin üretimine devam etmesine imkan yok” diye konuştu.

Öte yandan İsrail’de yaptığı zeytin ıslah çalışmalarını anlatan Prof. Dr. Shılon Lavee geliştirdikleri çeşitlerdeki zeytin ve zeytinyağı veriminin arttığını dile getirerek İsrail’de su probleminin olduğunu ve su açısından çok kısıtlı imkanlarla üretim yaptıklarını belirterek Türkiye’deki üreticilerin bu konuda şanslı olduklarını söyledi. Panel sponsor olan kurum ve kuruluşlara ÇEGEV Başkanı Osman Aydın ve Çine Meslek Yüksek Okulu Müdürü Okan Atay tarafından teşekkür belgelerinin verilmesiyle sona erdi.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg

dsc_8277.jpg

dsc_8267.jpg