Çine Çayı’nda yaşanan kirlilik ve balık ölümlerinin ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün kirliliğe zeytin işletmelerinden bırakılan karasuyun neden olduğu yönündeki açıklamaları kabul etmeyen Aydın Zeytinyağı İşletmecileri Dayanışma Derneği (AYZEYDER) Başkanı İsmet Bozkurt Bozkurt, “Aydın ve bölgemizde artık zeytin döneminin sonuna geldik. Zeytinin yoğun olduğu dönemlerde fabrikalarımız günde 18 saat çalışıyor. Kimi zaman hiç durmadan çalıştığımız oluyor. Bize göre bu durum zeytin karasuyu ile alakalı değil. 24 saat çalıştığımız dönemlerde balık ölümleri olmadı da çalışma temposunun en düşük olduğu zamana mı denk geldi? Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün raporunu beklemek lazım.
O fabrikalar yıllardır o bölgede. Dedelerinden kalan fabrikaları işleten arkadaşlarımız var. Yeni fabrika da açılmadığına göre sorun zeytincilerde değil başka bir yerde” diye konuştu.
ZEYTİNCİLERE YÖNELİK PROJE HAZIRLANIYOR
Çine Çayı’nda yaşanan sorunlu gerekli tüm çalışmaların yapıldığını açıklayan Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürü Selahattin Varan, “Bölgede 20 - 25 tane zeytin fabrikası var. İlgili fabrikaları çevre konusunda duyarlı olmaları konusunda rutin denetlemelerden geçiriyoruz. Bu çevre hepimizin ve hepimiz aynı duyarlılıkla sahip çıkmalıyız. Olaya neden olan sorumlularla ilgili gerekli cezai işlemleri uygulayacağız. Zeytin karasuyunun bilinçsizce doğaya bırakılıp çevreye verdiği zararı önlemek için Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ile ortak proje hazırlığı içerisindeyiz. Projemiz tamamlanınca büyük ölçüde bu sıkıntıyı ortadan kaldırmış olacağız” şeklinde konuştu.