Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), yeni dönemin ilk yönetim kurulu toplantısını Ayvalık’ta gerçekleştirdi. Toplantıda, zeytin tarımının, sanayisinin ve ihracatının bir arada ele alınması gerektiğini ifade eden EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, zeytin üreticilerinin sıkıntılarını yerinde görmek ve üretim yapılan bölgeleri tanımak için toplantılarını zeytin üretiminin yapıldığı bölgelerde yapacaklarını dile getirdi

Sektörün bir arada olmasından dolayı duydukları memnuniyeti ifade eden Gürkan Renklidağ, “Zeytin üretimi yapılan bölgelerimizdeki üreticilerin, tüccarların, sanayicilerin ve ihracatçı firmaların bir araya geleceği toplantıların ilkini şu an Ayvalık’ta yapıyoruz. Bu toplantının benzerlerini sektörümüzde önemli yeri olan Akhisar, Gaziantep, Aydın, Bursa gibi yerlerde de yapmayı düşünüyoruz. Sektörümüzün tüm bileşenlerinin bir arada olmasını çok önemsiyoruz, ancak üretici, tüccar, sanayici ve ihracatçının beraber hareket etmesiyle tüm sektörün sorunlarını çözebileceğimize inanıyoruz” dedi.
Toplantıya katılan Ayvalık Ticaret Odası üyesi firma temsilcilerinin “Ayvalık Zeytinyağı” coğrafi işaretinin tanıtılması konusunda işbirliği talebi ve 2014/2015 sezonu rekolte çalışmaları ile ilgili sorularını yanıtlayan EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, toplantıda Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu’nun çalışmaları ile ilgili olarak katılımcılara bilgi verdi. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı’nın, EZZİB yönetim kurulunu Ekim ayı sonunda gerçekleştirilmesi planlanan 10. Ayvalık Hasat Şenliği etkinliğine ilişkin davetine de olumlu yanıt verildi.

“PRİM HAKSIZLIĞI YAŞANIYOR”
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ düzenlenen toplantıda, zeytinyağına verilen primin ayçiçeği ve kanola yağları karşısında ciddi bir haksızlıkla karşı karşıya kaldığını belirtti. Konuyu detaylandıran Renklidağ, “Ayçiçeği hammaddesine 30 kuruş, ayçiçeği yağa döndüğünde kilosuna 80 kuruş veriliyor. Kanola yağının hammaddesine 40 kuruş prim veriliyor. Bu durum, yağa döndüğünde kilogramına 1 lira prime dönüşüyor. Kanola yağının kilosu 2,5 lira, ayçiçeği yağının kilosu ise 2,8 liradır. Bunlara verilen prim oranım incelediğinizde ise 5,5 kiloluk zeytinyağına 70 kuruş prim verildiğini görüyoruz. Zeytinyağına verilen prim, ayçiçek ve kanola yağları karşısında çok ciddi bir haksızlıkla karşı karşıyadır. Ayrıca, yemeklik zeytine de mutlaka prim verilmesi gerekir. Bu konu ile ilgili olarak hazırladığımız dosyayı 23 Mayıs tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda düzenlenen ‘Zeytin-Zeytinyağı Sektörünün Sorunları ve Çözüm Yolları’ konulu toplantıda konuyu yetkililere aktardık. Yine Yönetim Kurulu olarak Ekonomi Bakanlığı'nı da en kısa sürede ziyaret ederek, raporlarımızı ileteceğiz ve zeytin sektörünün sorunlarının çözümlenmesi için birlikte, sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.