Güney Ege’de zeytin hasadının sürdüğü günlerde zeytinyağı tüccar alım fiyatlarının üreticilerde neden olduğu hoşnutsuzluk, Kırkışık köyü Kargılıbağ mevkiinde yapılan bir eylemle dile getirildi. Kırkışık köylü zeytin üreticilerinin eylemine Aydın Milletvekili Osman Aydın’da destek verdi.
Üreticilerin "Motor yağı 10 TL, zeytinyağı 5 TL. Zeytin Anayurdunda Sürgün Dalında Kalması” yazılı pankartı tutarak eyleme destek veren Aydın Milletvekili Osman Aydın, "Ülkemizde 150 milyon zeytin ağacı var. Dünya zeytin üretiminde ilk beş arasındayız. Dünya zeytin zeytinyağı üretiminde dört üncü sırasındayız. Sofralık zeytinyağı üretiminde İspanyadan sonra ikinci sıradayız. Ülkemizde 400 bin aile geçimini zeytine bağlamış durumda. Aydın Türkiye’de zeytin ağaç varlığı bakımından en büyük il. Ancak bu fiyat ve değer politikalarıyla Buğdayda, baklagillerde, pamukta başımıza gelen kötü olaylar ne yazık ki zeytin/zeytinyağı sektöründe başımıza gelecek gibi görünüyor” dedi.
“1 litre zeytinyağı 4-5 TL iken 1 litre motoryağının 10 TL’den piyasalarda satılması sistemin kimden yana ve kimin için çalıştığının en açık göstergesi ve kanıtıdır” diyen Aydın, “Zeytin ve zeytinyağı sektörü bu fiyat ve değer politikalarıyla ve her türlü desteklemelerden yoksun konumuyla sürdürebilir bir nitelik taşımamaktadır ve zeytin kendi anayurdunda, sürgün, sığıntı ve göçmen bir ağaç durumuna düşmüştür” diyerek, üreticilerin desteklenmesi konusunda yetkilileri uyardı.
Zeytin üreticilerinden Mustafa Ambarcı ise, zeytinyağının sağlıklı beslenme konusunda taşıdığı imkânlara vurgu yaparak, "Bugün dünyada birbirine rakip beslenme rejimleri içinde Akdeniz beslenme rejiminin üstünlüğü barız bir biçimde ortaya çıkmıştır. Akdeniz beslenme rejiminin temel, taşıyıcı gıdası ise zeytinyağıdır. Bu fiyat politikalarıyla binlerce yıldır insana sağlık lezzet ve güzellik kaynağı olmuş bu önemli besini elden çıkardırsak ‘kötü’,’gıda güvenliği olmayan’ ve ’ithal’ yağları tüketmeye mecbur kalırız. Sağlıklı beslenmek ve uzun yaşamak isteyen herkes zeytinyağı üreticisinin bu olumsuz koşullar içindeki durumunu görmeli ve ona el uzatmalıdır” diye konuştu.
Eyleme katılan zeytin üreticileri özelikle tüketicileri zeytin üreticileriyle dayanışmaya çağırdı. Üretici eylemi, katılımcılar ile birlikte Milletvekili Osman Aydın’ın tarlada kurulan kır yemeği yemesinden sonra olaysız bir biçimde sona erdi. Önüne konulan zeytinyağına ekmeğini banarak karnını doğuran Aydın, Hükümetin zeytin üreticisine sahip çıkılmasını istedi.

20120211ay517546.jpg