Türkiye"nin en önemli zeytin üretim merkezlerinin başında gelen Aydın"da önceki yıl yaşanan kuraklık nedeniyle kaçkın yapamayan zeytin ağaçları bu yıl var yılı olmasına rağmen ürün vermedi. İncir, pamuk ve buğday üretiminden emeğinin karşılığını alamayan Aydın üreticisinin ümidi zeytindeki rekolte ve fiyat düşüklüğü nedeniyle başka bahara kaldı.

Önceki yıl yaşanan kuralığın Aydın"daki ağaçları ciddi miktarda olumsuz etkilediği için ağaçların anca kendine gelmeye başladığını ve bu yıl olumsuz hava şartları nedeniyle bir çok bölgede tozlaşma olmadığını belirten üreticiler rekoltede yaklaşık yüzde 80 oranında düşüş yaşandığını belirttiler. Geçen yıl salamura zeytin fiyatının kilosunun 90-95 kuruştan satıldığını bu yıl ise rekolte düşük olmasına rağmen salmuranın yine 90 kuruşa, yağlığa çıkan küçük zeytinlerin ise 50 kuruşa satılığını kaydeden Yahya Gökcük, “Kuraklık ve rekolte konusunda yapılabilecek bir şey yok ama, yetkililer fiyatları iyileştirebilir. Girdi maliyetleri sürekli artıyor, zeytinyağının fiyatı 5 yıldır yerinde sayıyor. Zeytini hem stratejik ürün olarak görüyorlar, hem de zeytin üreticisini hiç kollamıyorlar” dedi.

Bu yıl Köşk, Sultanhisar, Nazilli yöresinde verimin çok düşük olduğu, Germencik ilçesinin bir bölümünde ağaçların dolu olduğu bölge genelinde ise yaklaşık yüzde 80 ağaçların verim yapmadığı öğrenildi.