Yorgo Papandreu ve beraberindekileri taşıyan Yunanistan Hava Kuvvetleri'ne ait uçak, saat 12.05'te Atatürk Havalimanı'na indi. Yorgo Papandreu'yu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İstanbul Valisi Muammer Güler karşıladı. Papandreu, daha sonra dinlenme salonuna geçti.

FENER RUM PARTİKHANESİ'Nİ ZİYARET ETTİ
İstanbul'a gelen Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Balat'ta bulunan Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti.

Yorgo Papandreu, patrikhane girişinde yetkililer tarafından karşılandı. Papandreu, patrikhane bahçesinde yer alan Aya Yorgi Kilisesi'ne geçerek mum yakıp, dua etti.

Kiliseden çıkan Papandreu, Fener Rum Patriği Barthalemeos ile görüşmek üzere patrikhane binasına geçti.Bu arada, Papandreu'nun gelişi sırasında patrikhaneden çan sesleri yükseldi.

Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etmesinin ardından Yorgo Papandreu, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (CDAÜ) Gayri Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılacak.

ESKİ DOSTU İSMAİL CEM'İN KABRİNE ZEYTİN DALI BIRAKTI
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda eski dostu İsmail Cem'in kabrini ziyaret ederek zeytin dalı bıraktı. İsmail Cem'in oğlu İhsan Kerim Cem, mezarlık ziyaretini 'kadirşinaslık' olarak niteledi.

İstanbul'a gelen Yorgo Papandreu, Fener Rum Patriği Bartholomeos'u ziyaretinin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na gitti. Papandreu'yu karşılamak için İsmail Cem'in eşi Kadriye Elçin Cem, oğlu İhsan Kerim Cem ve kızı İpek Taha Cem mezarlığa geldi.

Bu arada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da ziyaret öncesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na geldi.

Papandreu'nun ziyaretini değerlendiren Davutoğlu, "Türk-Yunan dostluğu açısından önemli bir ziyaret. Bu ziyareti sayın Papandreu ile birlikte yapmak istedik ancak kendi programı biraz uzadığı için benim de Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Gayri Resmi Dışişleri Bakanları toplantına katılacağım için birlikte ziyareti gerçekleştiremedik. Tekrardan İsmail Cem'in ailesine taziyelerimi iletmek istiyorum. Sayın Cem'in Türk-Yunan ilişkileriyle ilgili Papandreu'yla birlikte başlattığı dostluk, bundan sonra daha da gelişerek devam edecektir." diye konuştu.

"Başbakan mı yoksa Dışişleri Bakanı olarak mı ziyareti gerçekleştiriyor?" sorusuna Davutoğlu, "Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Gayri Resmi Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak için geldi. Toplantıya dışişleri bakanı olarak katılıyor. Ancak kendisi Yunan Parlamentosu'ndaki vasfına göre başbakan olarak ziyaret etti." cevabını verdi. Davutoğlu, Papandreu'nun İsmail Cem'in kabrini ziyaret etmesine ilişkin de, "Zirve için geldi ama İsmail Cem'in kabirini ziyaret etmesi Türkiye'ye verdiği önemi gösteriyor. Bakanlığım adına kendisine teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bir basın mensubunun, "Papandreu zeytin dalını unutmamış" şeklindeki sözlerine üzerine, "Barış, bölgemizde ve çevre bölgelerde de egemen olacak." diye konuştu.

İHSAN KERİM CEM: ZİYARET, BÜYÜK BİR KADİRŞİNASLIK
Ziyaret öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan İhsan Kerim Cem de, ziyareti 'kadirşinaslık' olarak niteledi. Cem, "Kendisi gerçekten çok nazik bir insandır. Eskiye dayanan dostlukları vardı. Birlikte Yunanistan'da sirtaki oynamışlardı. Böyle bir ziyareti beklemiyorduk. Ama gelişinden dolayı çık mutlu olduk." dedi. Cem, aileler arasında irtibatın devam edip etmediği yönündeki soruya da, "Ailelerimizin arasındaki irtibat devam ediyordu. İki ülke açısından da dostluk ilişkilerinin tekrar ivme kazanmasını ümit ediyoruz. Babamla Papandreu Yunanistan'da zeytin ağacı dikmişlerdi. Bu sene de Kuşadası'nda o buluşmanın bir tekrarını biz yapmıştık." cevabını verdi.

Mezarlığa gelen Yorgo Papandreu, bir süre İsmail Cem'in ailesiyle sohbet etti. Daha sonra Papandreu, beraberinde getirdiği zeytin dalını İsmail Cem'in kabrine bıraktı. Bir süre sessiz bir şekilde ayakta duran Papandreu, açıklama yapmadan mezarlıktan ayrıldı.

Bu arada, İsmail Cem'in kabrindeki "Unutmadık, unutturmayacağız" yazılı not dikkat çekti./akşam