Düşünün ki 16 yıl önce vefat eden Zeki Müren, en renkli elbiseleri ve efsane yüksek topukları ile sahnede eserlerini seslendiriyor... Duyana gerçekleşmesi imkânsız bir hayal gibi gelebilir ancak bunu mümkün kılan yepyeni bir teknoloji var. Bu sayede hayatlarını kaybetmiş olan sanatçıları da sahnede izleyebileceksiniz. İlki 2010'un nisan ayında Japonya'da gerçekleşen ve "hologram" adı verilen konserde, bir çizgi film karakteri olan Hatsune Miku sahneye çıktı ve binlerce kişiye 3 boyutlu olarak dev bir konser verdi. Ancak hologram konserleri asıl gündeme taşıyan, geçtiğimiz haftalarda ABD'de gerçekleştirilen bir rap konseriydi. 13 Eylül 1996'da silahlı çatışmada öldürülen ünlü rap'çi Tupac Shakur'un, Kaliforniya eyaletinde gerçekleştirilen Coachella Festivali'nde sahne alacağı duyurulunca önce herkes bunu bir şaka zannetti. Organizasyon şirketi Tupac'ın, hayranlarıyla "bir araya geleceğinde" ısrar edince de biletler birkaç saat içinde tükendi. Ve konsere gidenler gördükleri "mucizeye" inanamadı. Tupac kanlı canlı karşılarında şarkı söylüyor, hatta yakın dostu Snoop Dogg ile düet bile yapıyordu. Hologram konserlerde ilk olarak, şarkıcıların eski konserlerinden görüntüler alınıyor. Ardından bu görüntüler teknoloji yardımıyla 3 boyutlu olarak sahnenin farklı yerlerine aktarılıyor. Bu yeni teknoloji Türkiye'de henüz gerçekleştirilmiyor. Ancak organizasyon şirketleri telif hakları ödendiği sürece mümkün olduğunu dile getiriyor. Hatta en çok sahneye çıkarmak istedikleri ünlü de Safiye Ayla.

Telifi ödenmeli
Zümrüt Arol Bekçe (BKM Genel Müdürü): Maliyeti yüksek olduğu için şu an talep çok yaygın değil ama ilgi artacak. Hologram konserler, hak sahiplerine telif ödendiği sürece etiktir. Bu tür konserler gençlere yaşamayan sanatçıları da dinleme imkânı tanır.

Türklerin mantığı vur-kaç!
AHMET SAN (Organizatör)Bu yeni bir teknoloji ancak muhteşem bir olay. Örneğin Jackson Kardeşler, yeni bir turne başlatacak. Türkiye'de yeni şeyler yaratmak yerine "vur-kaç" mantığı olduğu için bırak hologramı Zeki Müren'i raflarda bile bulamazsın.