Yılmaz Erdoğan'ın Vizontele filmindeki 'Zeki Müren de Bizi Görecek mi?' esprisi cepte 3G ile gerçek oluyor. Ancak görüntülü konuşma yapabilmek için 3G vericilerinin bulunduğu kapsama alanında olunması gerekiyor

Türkiye, özellikle cep telefonlarında yeni bir çağın başlangıcı olacak, 3. Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) ile 30 Temmuz 2009 itibariyle tanışmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yılın kasım ayında numara taşınabilirliği ile hareketlenen ve 3G ihalesi ile yeni bir dönemin kapısını çalan GSM sektörü, 30 Temmuz itibariyle 3G hizmetini verecek olmanın heyecanını yaşıyor.

3G UYUMLU 5 BİN VERİCİ TAKILDI

3G teknolojisinin en önemli noktalarından birisini de baz istasyonları oluşturuyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkililerinden edinilen bilgiye göre 2008 yılı itibariyle Türkiye'de 36 bin adet baz istasyonu bulunuyor. Mevcut baz istasyonlarının GSM-900 MHz ve GSM-1800 MHz bant genişliğine sahip olduğu belirten yetkililer, 3G'nin daha fazla alışverişe imkan sağlayan GSM-2100 MHz bandı üzerinden işlem yapacağını söylüyorlar. Mobil operatörlerin uzun süredir çalışmalarına devam ettiklerini ve mevcut baz istasyonlarında modifikasyon yaparak GSM-2100 bandına geçtiklerini ifade eden yetkililer, vericilerin yeni baz istasyonu yerine mevcut baz istasyonlarına takıldığını ve şu an itibariyle 3G ile uyumlu 5 bin vericinin başvurusunu aldıklarını söylüyorlar.

VERİCİ YOKSA GÖRÜNTÜ DE YOK

Yılmaz Erdoğan'ın Vizontele filmindeki 'Zeki Müren de Bizi Görecek Mi?” esprisi cep telefonlarında 3G ile gerçek oluyor. Ancak görüntülü konuşma yapabilmek için 3G vericilerinin bulunduğu kapsama alanında olunması gerekiyor. Çok yakın bir döneme kadar evin belli bölümlerinde bile kapsama alanı sorunuyla karşılaşılırken 3G'de de aynı sorunun olabileceği belirtiliyor. Yani 3G uygulamasının ilk dönemlerinde belki İstanbul'un İstiklal caddesinde her yerden görüntülü konuşma yapabilmek mümkün olacakken, İzmir Alsancak'ta 3G uyumlu vericinin olmaması halinde görüntülü konuşma ve diğer 3G hizmetlerini almak mümkün olmayacak. Böyle bir durumda İstiklal caddesinden Alsancak'taki yakınınızı aradığınızda görüntülü konuşma yapılamayacak. 3G hizmetinin nerede olup olmadığını ise telefonunuzun ekranındaki 3G ibaresinden anlayabileceksiniz.


Hazır kartlılara sürpriz

İnternetteki ÖİV'lerini yüzde 25'ten yüzde 5'e indirilmesinin olumlu olduğunu aktaran Lale Saral Develioğlu, “Ancak, ÖİV'de yapılan düzenlemede hazır kartların sadece internet erişim hizmeti amacıyla kullanılabilir olması halinde kart bedeli üzerinden yüzde 5 oranında ÖİV hesaplanacağı ifade ediliyor. Teknik ve ticari açıdan bu şekilde hazır kartların satışı sırasında ayrıştırılması ve internet erişim hizmetleri için kullanılabilecek hazır kart çıkarılması mümkün değil. Bu durum ön ödemeli hat abonelerinin internet kullanımlarını olumsuz etkilemektedir”


Hastane eve geliyor

3G'nin gelmesiyle birlikte sağlık hizmetlerinin de yeni bir ivme kazanacağı belirtiliyor. Hasta bilgilerinin internet aracılığıyla başka illerdeki hastanelerle paylaşılması anlamına gelen Tele Tıp yöntemi ile hastaneye gitmeden tedavi olunabileceğini belirten uzmanlar, özellikle de radyoloji ve patoloji hizmetlerinin hız kazanacağını söylüyorlar.


AVEA'lıların yüzde 70'i 3G'li olacak

Avea'dan yapılan açıklama da ise, 3G sisteminin GSM'den farklı bir radyo arayüzü gerektirdiği için yeni baz istasyonları kurulumu gerçekleştirildiği belirtildi. 3G ile birlikte Avea abonelerinin yüzde 65-70'inin bu teknolojiden faydalanabileceği belirtilen açıklamada, “3G telefonu olan ve 3G kapsaması altında bulunan tüm aboneler BTK'nın yayınladığı 3G abonelik şartlarına uygun olarak oldukça kolay bir şekilde abone olabilecekler. 3G konusunda her gelir kesimine hitap eden fiyat paketlerimiz olacak” denildi.


3G ile internet herkesin cebine girecek

3G ile birlikte müşterilerinin diledikleri anda ve yerden internete hızlı bir şekilde bağlanma olanağına kavuşacağını belirten Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu, “3G, interneti herkesin cebine getirecek” dedi. Turkcell abonelerinin 3G'ye hiçbir ücret ödemeden bir SMS mesajıyla hızlı bir şekilde geçebileceğini ve en hızlı mobil genişbant teknolojisiyle 81 il merkezinde aynı anda başlatacaklarını vurgulayan Develioğlu, 3G'de görüntülü görüşmeyi sesli görüşme ile aynı fiyattan sunacaklarını söyledi. Turkcell'in teknoloji yatırımlarını ülkenin geleceğine yapılan en önemli yatırımlardan biri olarak gördüğünü ifade eden Develioğlu, “3G altyapı yatırımları da dahil bu yıl ülkemize 2,1 milyar TL teknoloji yatırımı yapacağız” dedi


Avea'da ön talep alınmaya başladı

Avea Müşteri Hizmetleri Grubu Genel Müdür Yardımcısı Sezgi Türkay'ın verdiği bilgiye göre, 3G için ön talepte bulunmak isteyen Avealıların, 3G yazıp 3334'e ücretsiz SMS göndermeleri yeterli olacak. SMS gönderiminin ardından abonelere, kayıtlarının alındığına dair mesaj gönderilecek. Ön kayıt yaptıran aboneler 30 Temmuzda otomatik olarak 3G'ye geçecek.


3G teknolojisiyle 'kol'kola

3G ile ilgili hizmetler sadece cep telefonları ile sınırlı kalmayacak. Turkcell, 3G uygulamalarını farklılaşarak SIM kartlı kol saati ve mobil kamera gibi hizmetleri de sunacak. SIM kartlı kol saati uygulaması ile Turkcell aboneleri kol saatinin içerisindeki SİM kartı sayesinde görüntülü konuşma yapabilecekler. Mobil kamera uygulaması ile de ev ve iş yerleri cep telefonundan izleyebilecek olan aboneler istendi takdirde sesli iletişim de kurabilecekler. Böylelikle günün 24 saati ev veya işyerinizi cebinizden kontrol edebileceksiniz.


Titanic filmi 1-2 dakikada indirilecek

3G sistemlerinde hızlar artık Megabitlerle ifade ediliyor. 3G teknolojisine geçişle birlikte mobil internette ulaşılacak yüksek hız, Türkiye'de de hem bireylerin hem de kurumların her yerde kablosuz internet kullanımının yaygınlaşmasını sağlayacak. Bugün 6,5 saatte indirilebilinen 700 MB'lık Titanic filmini 3G teknolojisi ile bu işlem birkaç dakika sürecek.


Görüntülü konuşma için çift kamera

Hızdaki bu artış sayesinde mobil ortamda görüntülü telefon konuşması yapmak hayal olmaktan çıkıyor. Fakat görüntülü konuşma yapabilmek için telefonun ön yüzünde de kameranın olması gerekiyor. Cepten görüntülü konuşma döneminin başlamasıyla birlikte artık 'Neredesin' sorusuna yalan söylemek de çok daha zor hale gelecek gibi gözüküyor.


Otobüste maç vapurda film keyfi

İnternetin kesintisiz ve hızlı bir şekilde cep telefonunda kullanılması, görüntülü konuşmanın yanında birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. 3G teknolojisi sadece cep telefonunda değil, dizüstü bilgisayarlarda, saatlerde ve güvenlik kameralarında da kullanılacak. Otobüste, serviste veya vapurda sevdiğiniz bir diziyi, izlemek için can attığınız maçı seyredebileceksiniz.- yenişafak