Bodrum'da sahte alkol nedeniyle yaşamlarını yitiren 3 Rus rehberin ölümüne ilişkin soruşturma sürüyor.

Muğla Emniyeti, Sağlık ve Tarım müdürlükleri ekipleri turistlerin alkol aldığı 'Orkan 5' adlı teknede inceleme yaptı. Narkotik köpeklerin de katıldığı aramalarda teknenin deposunda bulunan 714 şişe içecekten numuneler alındı. Üzerinde marka bulunmayan iki içki şişesinin içinde 'akrep' ve 'yılan' olduğu görüldü.

Bir şişenin içinde bilinmeyen bir sıvı ve ağaç dalı olduğu belirlendi. Polis, akrep ve yılanla ilgili ayrı bir soruşturma da yapıyor.

Zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan 21 Rus rehberden alınan kan örnekleri İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Savcılık soruşturması da genişletildi. 3 kişinin kesin ölüm nedeninin tespiti için otopsi raporu istendi. Teknede bulunan 4 kişinin de ifadesine başvuruldu, ikisi adli kontrol şartıyla serbest kaldı.

Rehberlerden Maria Shalyapina ile Zalyaeva Aulia Türkiye, Marina Sheveleva Rusya'da yaşamlarını itirmişti.

RUS BASINI TEPKİLİ

l Newru.com: Türk polisi yatın sahibini gözaltına almak için gerekçe bulamadı.

l İnterfaks: Yetkililer otelde sahte içki içtikten sonra yat turuna çıkmış olabileceğini kaydediyor.

l Turinfo: Tarım Bakanlığı verilerine göre sahte alkol Kuzey Kıbrıs'tan Jasmin şirketi tarafından getirilmiş ve Ankara merkezli şirket tarafından pisyasaya dağıtılmış.

l Rosturizm Yetkilisi: Türkiye'de tatil yapanlar her şey dahil sistemini bilir. Birilerinin yata alkol getirdiğini düşünmek tuhaf.

l Moskovskiy Komsomolets: Türk zehiri öldürmeye devam ediyor.

Faturayı Bakanlık ödeyecek

TÜRKİYE, Rus turistlerin cenaze, hastane ve yakınlarının yol masraflarını karşılayacak. Acı olay sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti. Rusya'ya 'Bir daha böyle bir olay yaşanmayacak' garantisi verildi. Masrafların karşılanacağı belirtildi. Zehirlenen turistlerin hastane, yaşamını yitiren 3 kişinin cenaze giderleriyle yakınlarının yol ve konaklama giderleri Bakanlık tarafından ödenecek.

Daha önce yaşanan trafik kazasının ardından, Rusya ile Türkiye arasında bir anlaşma imzalandığını anımsatan yetkililer, doğan hakların da Moskova yönetimince kullanılabileceğini belirtti. Rusya Federasyonu Turizm Ajansı Başkanı Anatoli Yarochkin ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz'ın geçen yıl imzaladığı iyi niyet anlaşması, turistlerin iki ülkede güvenliklerinin sağlanması için alınacak önlemleri içeriyor.

Mustafa İNCİ / MUĞLA-Mahmut GÜRER / Akşam