"Firmalarımızın zararını Mısır devleti ödeyecek
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, isyanlarla boğuşan Mısır ve Tunus"ta çalışan Türk işadamlarıyla Dış Ticaret Müsteşarlığı"nda dün düzenlenen “acil” toplantıda bir araya geldi

Bakan Zafer Çağlayan, Mısır ve Tunus"ta yatırımı bulunan işadamlarıyla dün acil toplantı yaptı.

Çağlayan, özellikle Mısır"daki Türk firmaları tarafından yapılmış yatırımların zarara uğradığına ilişkin kendilerine gelen somut bir bilginin bulunmadığını belirtirken, bu ülkedeki 3 kentte iş yapan Nur Construction-Umut Yapı temsilcisi Nurettin Miçooğulları, Milliyet"e, Mısır"daki iş makinalarının kaçırıldığı ve talan edildiği yönünde bilgi aldıklarını söyledi.

Mısır ve Tunus"a ihracat yapan ve müteahhitlik projeleri üstlenen Türk işadamları, Çağlayan başkanlığında bir araya geldi. Toplantıda Kahire, İskenderiye ve Tunus ticaret müşavirleri gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Çağlayan, Mısır ve Tunus"u kapsayan alanın 1.88 trilyon dolarlık gayrisafi hasılası ile önemli bir pazar olduğunu, 2010"da, Türkiye"nin bu bölgeye 27 milyar dolar ihracat, 18.5 milyar dolar da ithalat gerçekleştirdiğini söyledi.

Mısır"da bankalar durdu

Yaşanan kargaşa nedeniyle Mısır"da bankaların işlem yapmadığını, Süveyş Kanalı"ndan geçişlerde çekle ödemenin kabul edildiğini belirten Çağlayan, hem Tunus hem Mısır"da yürürlükte olan anlaşmaların yatırımların korunmasını sağlayacağını, kayıpları da Mısır yönetiminin tazmin edeceğini belirtti. Mısır"ın Ankara Büyükelçisi ile görüştüğünü ifade eden Çağlayan, Türk firmalarının ve fabrikalarının güvenliğinin Mısır askerlerinin koruması altına alınacağını ümit ettiğini söyledi.

MİTHAT YURDAKUL / Milliyet