HABERİN VİDEOSUNU İZLEYİN

AYDINPOST ÖZEL-Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, son birkaç yıldır olduğu gibi 2007 yılında da devlete olan SSK ve vergi borçlarını zamanında ödemeyerek kamuyu zarara uğrattığı için Sayıştay"a savunma verecek.
Aydın Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısında 2007 Mali yılı Hesap İş ve İşlemlerini denetleyen TC Sayıştay Başkanlığı Uzman Denetçisi Muhammet Öztürk"ün tarafından düzenlenen Sayıştay Sorgu maddeleri ile ilgili istişare kararı alınması hususu görüşüldü. Gündem maddesini görüşülmesi sırasında Başkan Ortekin ile AK Parti Grup Başkanı Şevket Kaya ve AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Ancın arasında ciddi tartışmalar yaşandı. Kaya ve Ancın Başkan Ortekin"i gündem maddesini tam olarak açıklamamakla suçlarken; Başkan Ortekin ise konunun meclis üyeleriyle ilgili olmadığı ve şahsı ile bazı bürokratları ilgilendirdiğini ileri sürdü.
Aydın Belediyesi"nin ödenmeyen SSK ve vergi borçları konusunda belediye meclis üyelerinin yeteri kadar bilgilendirilmediğini iddia eden AK Parti Grup Başkanı Şevket Kaya, “Sayıştay tarafından hazırlanan rapordaki ilgili maddelerinin tamamını okuyalım. Zamanımız var, okuruz. Eğer bu konuda bize bilgi verilmeyecekse, o zaman bize de sormayın. Ben nerden bileceği neyi oyladığımı? Neye imza attığımı? Aydın"ı tek seven siz değilsiniz. Bizlerde en az sizin kadar Aydın"ı düşünüyor ve yatırımlara önem veriyoruz. Ama biz sizin yaptığınız yatırımları gazetelerden öğreniyoruz. Biz bunları sizden öğrenmek istiyoruz. Belki arkadaşlar bilgilenmek istemiyor olabilir. Ama ben öğrenmek istiyorum. Bu maddeye AK Partililer olarak şerh koyacağız. Bu konu hakkında görüş istiyorsunuz ama sorunca da kızıyorsunuz. Ne sakıncası var ki. Hiçbir şey bilmeden evet mi diyelim?” dedi.
Aydın Belediyesi"nin ödenmeyen SSK ve vergi borçları nedeniyle zarara uğratılmasının doğru olmadığını ileri süren AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Ancın da, faizlere ödenen bu paralarla ihtiyaç sahibi birçok öğrenciye burs verilebileceğini kaydetti. Aydın Belediye Meclisi"nde farkında olmadan daha önceden de kararlar alındığını iddia eden Ancın, “Biz bu maddeleri incelemek istiyoruz, komisyona havale edin. İlk yılda çöp kamyonlarıyla alakalı karar getirdiniz. Daha sonra bu konudan yargılandığınızı öğrendik. Hatalı bir karar var.
Yargılanmak önemli değil, kamu vicdanında yargılanmayalım. Zamanımız var. Biz bunun için buradayız zaten. Bunların ödenmemesinin gerekçesi olamaz” diye konuştu.
Aydın Belediyesi"nin Türkiye"deki diğer birçok belediyede olduğu gibi son birkaç yıldır SSK ve vergi borçlarını ödemediğini doğrulayan Belediye Başkanı İlhami Ortekin, bu durumun yatırımlara, personel alacaklarına ve öncelikli konulara önem verilmesi gibi birçok nedeni olduğunu söyledi. Sayıştay!a savunma verecek olan kişinin kendisi ve bazı bürokratlar olduğunu açıklayan Ortekin, iddialara şöyle cevap verdi: “Gecen yıl yaptığımız gibi olacak savunmamız. Devlet kurumlarında olduğu gibi savunma yapacağız. Belediyeyi 35 bin YTL zarar uğratmışız, olay bu. Meclisi sorgulanmıyoruz, istişare yapıyoruz. Gayri yasal bir kurum yönetmiyoruz. Gönlün olsun diye evrak atlamıyoruz. Ardan 4,5 yıl geçtikten sonra bu konularla ilgilenmeye başladınız. Bunarlı bilmezseniz başkan olamazsın. Belediye meclislerinin görevleri var. Aday dayı olar ta bunlara hazırlan. Meclis üyelerinin bilmesi gerekenler var. İstişare anlamda karara ihtiyacımız var. Savunma için tamamlanması zaruretiyle karşılaşıyoruz. Rakamlar yalan söylemez. Önünde kesin hesap raporu var. Hep para kazanmayı düşünmeyin. Biz bunları yaparken belediyenin önceliklerine göre hareket ettik. Savunmamız geçen seneki gibi kabul edilirse ilan edilir. Edilmezse bu beni bağlar”
Bu arada 2007 yılında Aydın Belediyesi personeline ait ödenmeyen SSK primlerini nedeniyle kamunun 37 bin 751 YTL zarara uğratıldığı Sayıştay raporlarında belirtilirken; ödenmeyen vergi borçlarından kaynaklanan kamu zararının da yaklaşık bu rakam seviyelerinde olduğu kaydedildi.

Mecliste Başkan Ortekin, sık sık AK Parti Belediye Başkan aday adayları Mustafa Ancın ile Şevket Kaya'nın sorularıyla karşı karşıya kaldı.


TOPLANTIDA SAYGI DURUŞU

Aydın Belediye Meclisi 2008 yılı Ekim ayı olağan toplantısı Belediye Başkanı İlhami Ortekin başkanlığında gerçekleştirildi. Aktütün Karakolu"nda şehitlerin unutulmadığı Belediye Meclis Salonu"ndaki toplantıda şehit olan 17 asker için saygı duruşunda bulunuldu. Toplam 13 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda eğitimle ilgili önemli kararlar alındı.
Meclis toplantısının açılışında Başkan Ortekin ve meclis üyelerine hatırlatmada bulunan CHP Grup Başkanı Barkan Kalınomuz, “Toplumsal sorunlara duyarlı olmalıyız. Doğuda 17 şehit var. Bu elim saldırı bizi de çok üzdü. Öneri olarak şehitler için belediye meclisi üyelerinin bir şeyle yapması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Kalınomuz"a hatırlatması için teşekkür eden Başkan Ortekin, “İçinde bulunduğumuz ortamın hassasiyetini hepimiz biliyoruz. Düşmanlar belli bir çabanın içinde. Soğuk kanlı davranmaya önem vermeliyiz. Siyasiler ve devlet erkanı böyle yapmaya çalışıyor. Özür dilerim ihmal etmiş olabilirim. Hepimizin içi yanıyor. Dilerseniz hep beraber saygı duruşunda bulunalım” diye konuştu.
Saygı duruşunun ardından Ekim ayı meclis toplantısında 13 ayrı gündem maddesi ele alındı. İmar ve ulaşım komisyonunu ilgilendiren çoğu maddenin komisyon raporlarının hazırlanması için Kasım ayı meclisine ertelendiği toplantıda; Yargıtay tarafından Aydın Belediyesi"ne geri iade edilen Zafer Aşevi"nin Adnan Menderes Üniversitesi Vakfına (ADVAK) devredilmesi maddesi gündeme geldi.
Bu konuda meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Ortekin, “Zafer Aşevi"nin ADVAK"a ücretsiz olarak devredilmesi ve bu binanın 80 kişi kapasiteli kız öğrenci yurdu olarak kullanılması planlanıyor. Böylece ilimiz ihtiyaç duyduğu bir yurt binasına kavuşmuş olacak.
Belirleyeceğimiz koşullar dahilinde binayı devredeceğiz ve tüm yatırımı vakıf yapacak. Bu yurtta ihtiyaç sahibi olan kız öğrenciler barınacak. Belediye ve ADÜ"nün oluşturacağı komisyon tarafından öğrencilerin tespiti yapılacak. Komisyonda bulunalım yeter. Eşit sayıda temsil edilmek kaydıyla bulunmamız yeterli. Bu binanın bedelsiz olarak 10 yıl süreyle tahsis yapılmasını düşünüyoruz. Görüşmeler sonunda koşullar belli olacak” dedi.
Ortekin"in açıklamasının ardından Zafer Aşevi"nin 10 yıllığına kız öğrenci yurdu yapılması konusunda ADVAK yetkilileriyle görüşmesi ve gerekli protokolü hazırlaması için Başkan İlhami Ortekin"e oy birliği ile yetki verildi.
Öte yandan; Aydın Belediyesi tarafından verilmekte olan yüksek öğretim burslarını içeren gündem maddesini ele alan meclis üyeleri; daha önceden alınan ilgili kararda yer alan burslardan yararlanacak olan öğrenci ailelerinin en az 3 yıl Aydın Belediyesi sınırları içerisinde yaşamış olmasını gerektiren maddeyi değiştirdi. Bu maddenin gerçekten ihtiyaç sahibi olan bazı öğrencilerin burs almasını engellediğine işaret eden Başkan Ortekin; bu konuda ciddi sıkıntılar yaşandığını ve değişiklik yapılmasının zorunlu hale geldiği bilgisini verdi. Görüşmelerin ardından yapılan oylamada 3 yıl ibaresinin yer aldığı karar maddesi 1 yıl olarak değiştirildi.