Kapatılan DEP'in eski milletvekili Leyla Zana, 1991 yılında milletvekili seçildiği genel seçimlerin ardından ilk kez oy kullanabildi. Zana Kayapınar ilçesi Yaşar Eğitim Kültür Vakfı İlköğretim Okulu'nda, 1124 No'lu sandıkta oyunu kullandı. Zana, 18 yıl aradan sonra oy kullandığını belirterek heyecanlı olduğunu söyledi. BDP'nin Diyarbakır'da desteklediği bağımsız milletvekili adayı olan Leyla Zana oy kullandığı sandığın başında açıklama yaptı. Zana bu seçimin Kürt halkı için önemli olduğunu 1924 yılında kaçırılan fırsatların 2010 yılında tekrar yakalandığı iddia etti. 2011 yılında bütün halkların kardeşliği için umutlu olduğunu anlatan Zana, "Çok önemli bir süreç. Bu süreçte Kürtlerin de kendini görmesi açısından önemli."dedi.

MECLİSTE KÜRTÇE KONUŞMAMA VURGU YAPMAYACAĞIM

Gazetecilerin 1991 yılında yaşanan krizin tekrar yaşanacak mı sorusuna Zana, "Süreç çok farklı bir süreç, çok şey değişti, dünya değişti. Bugün Kürtlerin 20'e yakın Kürtçe televizyonu var hepsi yayın yapıyor. Devletin resmi ideolojisi değişime uğradı. Şuan resmi ideolojinin inkar ettiği bir dille TRT Şeş yayın yapıyor. Sürecin beklentileri farklı. Anayasal bir süreç var." şeklinde yanıt verdi.

Mecliste Kürtçe konuşacak mısınız sorusuna ise Zana, "Neden hep geçmişe vurgu yapalım. Günümüzde ihtiyaçlar farklı. Geri kalan, görünmeyen kesimlerin diliyim. Beklenti ne çerçevedeyse onlara karşı olan borcumuz gereği cevap vereceğiz." dedi.

AYSEL TUĞLUK, ÜST ARAMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adayı Aysel Tuğluk, polisin Eminpaşa İlköğretim Okulu kapısında kimlik kontrolü ve üst araması yapmasına tepki gösterdi.

Van 1. Sulh Ceza Mahkemesinin, seçim günü oy kullanılan okul ve binaların giriş kapılarında, güvenlik güçlerinin arama yapmasına olanak sağlayan önleme kararı kapsamında, bazı okulların kapısında kimlik kontrolü ve üst araması yapıldı.

Eminpaşa Mahallesi'ndeki Eminpaşa İlköğretim Okulu'nun girişinde de polis, mahkeme kararı doğrultusunda, üst araması ve kimlik kontrolü yaptı.

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ile birlikte söz konusu okula gelen bağımsız milletvekili adayı Aysel Tuğluk, aramalara tepki göstererek, polis memurları ile tartıştı.

Polis memurları, mahkeme kararını göstererek, yasalar çerçevesinde hareket ettiklerini belirttiler.

Tuğluk, gazetecilere yaptığı açıklamada, Van'da olağanüstü bir durumun olduğunu savunarak, ''Okulun kapısından giren seçmenlerin kimlik kontrolü ve üst araması yapılıyor. Polisin aramalara dayanak gösterdiği mahkeme kararı çok genel. Bir okula yönelik alınan bir arama değil. Polisin, bu kararı istediği yerde, istediği şekilde uygulaması söz konusudur. Polis içeride de çok yakın mesafede duruyor'' dedi.

BAYDEMİR: SANDIKTAN ÇIKACAK İRADE HEPİMİZİN KABULÜ OLMALIDIR

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise oyunu Kayapınar Peyas Mahallesi'ndeki Şehit Öğretmen Ayşe Numan Konakçı İlköğretim Okulu'nda kullandı. Baydemir, "Seçim sathı mahallinde söylenenler orada kalmalıdır. Sandıktan çıkan irade hepimizin kabulü olmalıdır." dedi.

Baydemir, demokrasi sınavını daha verdiklerini belirterek, 12 Haziran'ın Diyarbakır ve ülkemiz açısından kazasız belasız geçmesinin temennisinde bulundu. Baydemir şunları söyledi: " Parlamenter rejimden, diyalogdan, istişareden ve halkın iradesinden başka başvurabileceğimiz bir irade olmaması gerekiyor. Hepi beraber yeni bir sayfa açıyoruz. İnşallah bu sayfaya da barışı, dostluğu, kardeşliği ve sorunların çözümünü nakşederiz."

KUZEY IRAK BASINI DİYARBAKIR'DAKİ SEÇİME İLGİ GÖSTERDİ

Seçimlere Kuzey Irak Bölgesel Yönetimindeki medyada büyük ilgi gösterdi. Seçimden önce Diyarbakır'a gelen ve halkın nabzını tutan Kurdistan ve Zagros TV ekipleri bugün de siyasilerin oy kullandığı okullarda yayın yaptı. Kuzey Irak basının Diyarbakır'da bulunan ve Irak'tan gelen muhabirleri Leyla Zana'ın oy kullandığı okulda çekim yaptı. Kuzey Irak basınına Kürtçe demeç veren Zana, Kürtlerin ilk kez birlik ve beraberlik ruhuyla hareket ettiğini söyledi. Zana, bunun yanında Türkiye'deki solun önemli isimlerini aday gösterdiklerini hatırlattı. Muhabirin Kürtlerin bundan sonra ne isteyeceği sorusuna Zana, "Kürtler barış ve kardeşlik için her şeye evet diyebilecek. Bu demokratik özerklik olabilir, kendini yönetme olabilir, muhtariyet olabilir." diye yanıt verdi.