Domates fiyatlarının son günlerde önemli oranda artmasına neden olduğu ileri sürülen domates güvesi zararlısıyla diğer hastalık ve zararlılarla mücadeledeki yetersizliklere, büyük ölçüde seraların mevcut yapısal sorunlarının yol açtığı ileri sürüldü.

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Riza Akıncı yaptığı yazılı açıklamada, sağlıklı üretim ve yüksek verimin, sağlıklı yetiştirme ortamının varlığına bağlı olduğunu belirtti.

Akıncı, seraların modernize edilmesinin, hem biyolojik mücadele ürünlerinin ve entegre mücadele yöntemlerinin uygulanabilmesi açısından hem de ihracat piyasalarındaki sorunların çözümü açısından önemli olduğunu bildirdi.

''Isıtma yapılamayan, izolasyon yapılamayan, havalandırması yetersiz ve daha birçok yapısal eksikliği bulunan çiftçi seralarının modernize edilmesi artık acil bir ihtiyaç haline gelmiştir'' diyen Akıncı, hükümetin bu konuda teşvik ve destekleme yapmak amacıyla başlattığı asgari sera standartlarının belirlenmesine yönelik çalışmalarına, SERA-BİR olarak katkıda bulunmak istediklerini ifade etti.

Bu çerçevede bir dizi çalışma planladıklarını belirten Akıncı, şöyle devam etti:

''Bu süreçte sera konstrüksiyon firmaları, sera yapı materyali tedarikçisi firmalar, biyolojik mücadele ve entegre mücadele ürünleri üzerinde çalışan firmalar ile sera inşaatı uzmanlarının teknik danışmanlığından da faydalanılması gerektiğine inanıyoruz. Bu amaçla önce sektörün bir araya geleceği bir toplantıyı Kumluca Kaymakamlığına yapacağımız çağrıyla Kumluca'da düzenlemeyi, sonrasında Antalya'da Bakanlık yetkililerinin de katılacağı ve sonuca gideceğimiz nihai bir toplantıyı gerçekleştirmeyi planlıyoruz.''

Akıncı, sera modernizasyonu ile ilgili asgari standartlara dayalı devlet desteği hakkındaki uygulamanın 2011 yılı başında yürürlüğe gireceğini anımsattı ve kurum olarak kısa sürede akılcı standartların belirlenebilmesi için üzerlerine düşen görevi sosyal sorumluluk bilinciyle yerine getireceklerini kaydetti.

Akıncı, ''Seralarımızın modernizasyonu kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bugün domates ithalatından söz edilir hale gelmesinin altında yatan nedenlerden biri de seralarımızın yetersiz yapısal durumudur. Seralarımızın modernizasyonunu uygun standartlara bağlar ve uygun desteklemeler getirebilirsek pek çok sektörel problemi birden çözebileceğimize inanıyoruz'' ifadesini kullandı.

A.A.