Tüketici Hakları Derneği Genel Merkezi Genel Başkanı Turhan Çakar, elektrik ve doğalgaz zamlarının bu yıl yoksul ve dar gelirli aileleri donduracağını vurgulayarak, “Tüketicilerin gelirleri ve satın alma güçleri dikkate alındığında ve Türkiye Avrupa ülkeleri ile bu konuda kıyaslandığında, Türkiye’nin elektrik ve doğal gazda en pahalı ülkeler arasında olduğu görülecektir” dedi.

Çakar, şunları kaydetti: “Sonbahar, kış ve ilkbahar dönemlerinde doğal gaz tüketiminin çok olması nedeniyle dört kişilik bir ailenin yıllık ortalama doğal gaz tüketimi ise ortalama 1500 metreküptür. Elektriğe yapılan yüzde 9 zam nedeniyle, dört kişilik aileye aylık ortalama 7.50 TL bir yük binecektir. Aylık ortalama elektrik gideri ise 90.14 TL olacaktır. Doğal gaza yapılan yüzde 9 zam nedeniyle ise, dört kişilik aileye aylık ortalama 12 TL yük binecektir. Aylık ortalama doğalgaz gideri ise yaklaşık 147 TL olacaktır. Elektriğe ve doğal gaza yapılan zamlar nedeniyle, dört kişilik bir ailenin hem elektrik hem doğal gaz yükü aylık ortalama ve yaklaşık olarak 20 TL, yıllık ortalama ve yaklaşık olarak ise 236 TL olacaktır.”

Turhan Çakar elektriğe yapılan zam nedeniyle, bir yılda dört kişilik ailenin elektrik yükünün ortalama 90 TL artacağının altını çizerek, şöyle devam etti:

“Bir yılda elektriğe ödeyecekleri toplam bedel ise ortalama ve yaklaşık olarak bin 82 TL olacaktır. Doğal gaza yapılan zam nedeniyle ise, bir yılda dört kişilik ailenin doğal gaz yükü ortalama 145 TL olacaktır. Bir yılda doğal gaza ödeyecekleri toplam bedel ise ortalama bin 762 TL olacaktır. Dört kişilik bir ailenin bir ayda hem elektrik hem doğal gaza ödeyeceği bedel ortalama ve yaklaşık olarak 237 TL, bir yılda ise 2 bin 844 TL olacaktır.

Bir asgari ücretli bir aylık ya da bir yıllık maaşının ortalama yüzde 26.6’sını elektrik ve doğal gaza ödeyeceklerdir. Bu durum, tüketici haklarına aykırıdır. Sayın Enerji Bakanı Taner Yıldız, Avrupa’nın en ucuz doğal gazını Türkiye’de olduğunu söylemektedir. Oysa tüketicilerin gelirleri ve satın alma güçleri dikkate alındığında ve Türkiye Avrupa ülkeleri ile bu konuda kıyaslandığında, Türkiye’nin elektrik ve doğal gazda en pahalı ülkeler arasında olduğu görülecektir.”