GENÇ Parti (GP) Genel Başkanı Cem Uzan hakkında, Çukurova Elektrik A.Ş.'yi (ÇEAŞ), 29 milyon dolar zarara uğrattığı gerekçesiyle 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava süresinde bitirilemeyince, `zaman aşımı' nedeniyle ortadan kaldırıldı. Uzan ile birlikte 5 şirket yöneticisi de ceza almaktan kurtuldu.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Cem Uzan hakkında, sonradan devletin el koyduğu ÇEAŞ'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde, yönetim kurulu üyeleri Çağdaş Ergin, Ethem Alev, Ahmet Tatar, Atilla Pamukçu ve Tacettin Pak'ın `ÇEAŞ'ın pay sahibi olduğu Ladik Çimento A.Ş. ve Şanlıurfa Çimento A.Ş.'nin 16 Aralık 1998 tarihli genel kurul toplantısında alınan sermaye artırım kararlarına katılmayıp, rüçhan haklarını kullanmadıkları, kendi şirketleri Rumeli A.Ş.'ye 29 milyon dolar kazanç aktarımı yaparak ÇEAŞ'ı zarara uğrattıkları' gerekçesiyle 2 Nisan 2001'de Adana Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Savcısı, bu suç duyurusuna 28 Aralık 2001'de takipsizlik kararı verdi. Ancak, SPK karara itiraz ederek, Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Dosyayı inceleyen Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Aralık 2003 tarihli kararında belgelerin Adana Cumhuriyet Savcılığı'nca değerlendirilip, dava açılması yönünde karar verdi. Soruşturmayı yürüten dönemin Adana Cumhuriyet Savcısıİsmail Kantaş, Uzan ile birlikte ÇEAŞ'ın diğer yönetim kurulu üyeleri Çağdaş Ergin, Ethem Alev, Ahmet Tatar, Atilla Pamukçu ve Tacettin Pak hakkında 2004 yılında dava açtı.

Cumhuriyet Savcısı'nca, `Sermaye Piyasası Kanunu'na Muhalefet, Emniyeti Suistimal' suçlarından 7.5.'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istenen Uzan ve 5 şirket yöneticisi hakkında yaklaşık 5 yıldır süren davada yargılama işlemleri bitmediği için ve suç tarihi 16 Aralık 1998 olması nedeniyle, son duruşmada `zaman aşımı' kararı verildi. Böylece Uzan ve diğer tutuksuz sanıkların suçlamaları kabul etmediği dava ortadan kalkmış oldu.

SPK avukatları ise Yargıtay'a başvurarar karara itiraz etti.

ŞİŞLİ CUMHURİYET SAVCISI UYARMIŞTI

Uzan Ailesi'nin zaman aşımı nedeniyle ceza almakdan kurtulacağı, başka bir davanın iddianamesinde yer almıştı. Kemal Uzan ve oğlu Hakan Uzan'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında İmar Bankası'na yönelik soruşturma kapsamında, mahkemece tüm hesaplarına tedbir konulan Gaziantep Çimento Sanayi A.Ş.'nin hesaplarından, Maden Çimento A.Ş. hesabına 3 milyon YTL aktardıkları gerekçesiyle Şişli Cumhuriyet Savcısı'nın açtığı dava iddianamesinde, `zaman aşımı yakın' notu yer almıştı.

Uzan Ailesi'nin Adana Ağır ve Asliye Ceza Mahkemeleri'nde de onlarca davası bulunuyor. Baba Kemal Uzan ve oğlu Hakan Uzan bu davalardan yakalama emriyle aranıyor. Suç tarihi 2001 ve önceki yıllara ait olan diğer davalarda da karar verilmemesi halinde `zaman aşımı' yaklaşmış oluyor.

29 MİLYON DOLARLIK ZARAR

Uzan ve şirket yöneticilerinin ÇEAŞ'ı 29 milyon dolar zarara uğrattığını iddia eden savcı, iddianamesinde suç unsurlarını şöyle belirtti:

"ÇEAŞ yönetim kurulu üyesi sanıkların ÇEAŞ'ın yüzde 37.59 oranında pay sahibi olduğu Şanlıurfa Çimento A.Ş.'nin ve yüzde 13.12 oranında pay sahibi olduğu Ladik Çimento A.Ş.'nin sermayelerini 10 milyar liradan 50 milyar liraya çıkardıkları, 16 Aralık 1998 tarihli genel kurullarında ÇEAŞ tarafından sahip olunan rüçhan haklarının kullanılmaması nedeniyle ÇEAŞ'ın mal varlığında azalma meydana gelmiş, Ladik Çimento'da 4.73 milyon dolar, Şanlıurfa Çimento'da ise 24 milyon dolar zarar etmiştir. Buna göre, Ladik Çimento A.Ş.'de iştirak oranı yüzde 13.2'den yüzde 2.62'ye, Şanlıurfa Çimento A.Ş.'de ise yüzde 37.59 olan sermaye payı 7.52 oranına inmesine neden olmuştur. ÇEAŞ yönetim kurulu üyeleri 16 Aralık 1998 tarihindeki genel kurulda alınan sermaye artırım kararlarına katılmayarak rüçhan hakkını kullanmamış ve kullanılmayan bu rüçhan hakları Uzan grubunun diğer bir şirketi ola Rumeli Çimento tarafından kullanılmıştır. Bu şekilde Rumeli Çimento A.Ş.'nin Ladik Çimento A.Ş.'de sermaye payı yüzde 81.44'den yüzde 91.94'e, Şanlıurfa Çimento'daki payı ise yüzde 46.75'den yüzde 76.82'ye yükselmiştir. ÇEAŞ'ın zararına neden olan rüçhan hakların kullanılmaması ve Rumeli Çimento A.Ş. tarafından kullanılması sonucu ÇEAŞ'dan Rumeli A.Ş.'ye yaklaşık 29 milyon dolar kazanç aktarımı yapıldığı anlaşılmıştır."

DHA