Toplu görüşme süreci sonrası, 2011 yılı memur maaşları için yapılması planlanan zam pazarlığı sürüyor. Uzlaştırma Kurulu"nun aldığı 2011 memur maaşlarının altı aylık dönemleri için 16+22 TL"lik zam teklifi salı günü Türkiye Kamu-Sen ve Kamu işveren Kurulu arasında görüşülecek.

Kamu işveren kurulunun 2011 memur maaşları için yaptığı son teklife göre, yüzde 4+4 zam, 80 TL ek ödeme, 20+20 TL aile yardımı ve sendikalı olanlara 45 TL toplu sözleşme primi ödenmesi planlanmıştı. Memur-Sen ile Kamu İşveren Kurulu arasında imzalanan bu mutabakat metnini Uzlaştırma Kurulu"na taşıyan Kamu-Sen"in başvuru sonrası Uzlaştırma Kurulu 4 Eylül tarihinde memur maaşlarına 2011 yılı için 6 aylık dönemlerde 16+22 TL taban aylığı zammı yapılmasını teklif etmişti. Kamu İşveren Kurulu"na başkanlık eden Devlet Bakanı Hayati Yazıcı bu kararı değerlendirmek üzere Salı günü saat 15.30"da Kamu-Sen ile bir araya gelecek. Memur Konfederasyonları davet öncesi görüşlerini ANKA'ya anlattı.

-“GECİKMELİ BİR DAVET”-


Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı"nın gecikmeli bir davet yaptığını savunarak, “Bu gecikmeli davete Türkiye Kamu-Sen olarak biz icabet edeceğiz. Uzlaştırma kurulunun kararlarını görüşmek üzere yapılacak olan toplantıya katılacağız. Zaten davette Türkiye Kamu-Sen ile Kamu işveren Kurulu bulunmaktadır” dedi.

Kamu-Sen"e göre toplu görüşme sürecinin bitmediğini dile getiren Akyıldız, “ Eğer 12 Eylül"den önce Bakanlar Kurulu bu uzlaştırma kurulu kararlarını görüşmek üzere çağırsaydı kamu çalışanları lehine avantajlı bir durum elde etmemiz kolay olurdu. Bugün zaman geçmiş değil. Kaybedilmiş bir zaman olmasına rağmen bütçenin TBMM"ye sunulmamış olması nedeniyle değerlendirmenin kamu çalışanları lehine yapılması için talebimizi yineleyeceğiz” diye konuştu. Akyıldız konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Umarım bu konudaki anlayış olumlu bir noktada değerlendirilir. Kriz bitti diyenler bunun faturasını memurlara, dar ve sabit gelirlilere ödettirmişlerdi. Şimdi bir nebze olsun bunu karşılar diye beklentimiz var. Memur-Sen bizimle birlikte hareket etseydi, bu imkanı daha güçlü bir şekilde değerlendirme imkanımız olurdu. Ama konfederasyon kamu çalışanlarının lehine bir değerlendirme yapma noktasında değil, adeta referandum sonucunun değerlendirilmesine yönelik bir süreç izledi. Bu da kamu çalışanların beklentilerini elde edecek sonucu zora sokmuştur.”

-“HÜKÜMET UZLAŞTIRMA KURULUNUN TEKLİFİNİ MEMUR-SEN ZORA DÜŞMESİN DİYE KABUL
ETMEZ”


KESK Başkanı Sami Evren, Uzlaştırma Kurulu"nun 2011 memur maaşları zammı için bir kaç puanlık artış yapmasını dahi hükümetin kabul etmeyeceğini belirterek, “Hükümet bu teklifi bile reddediyorsa ki reddedecektir. Bir tarafta büyüme rakamları bir tarafta uzlaştırma kurulun birkaç puanlık artışı karşılaştırılınca madem öyle hükümetin buna uyması lazım diyorsunuz. Ancak bu siyasi tercih ile ilgili hükümet, halktan yana emekçiden yana bir tercih uygulayacaksa en azından bunu yapması lazım. Ama maalesef bunu da gerçekleştirmiyor. Dolayısıyla bu konuda somut adım atılmadığı sürece biz kriz atlatıldı diyemeyiz” dedi.

Evren, “Hükümet işi Memur-Sen ile bağladığı için Memur-Sen"i zor durumda bırakacak herhangi bir şey yapmaz” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Memur-Sen ile bir mutabakat yapmış şimdi o mutabakatı yok sayacak bir şey yapmaz. Çünkü emek hareketini bölen bir Memur-Sen var, hükümet ile işbirliği yapan bir Memur-Sen var. Hükümette böyle bir sendikayı zor durumda bırakacak bir şey yapmaz.”

-“UZLAŞTIRMA KURULU KARARINI HÜKÜMET NEDEN DİKKATE ALSIN”-

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Uzlaştırma Kurulu kararının hükümet tarafından dikkate alınmasının bir zorunluluk olmadığını söyleyerek, “Uzlaştırma kurulu kararını hükümet neden dikkate alsın bu sene bir mutabakat var. Biz kamu çalışanları adına mutabakat metnini imzaladık. Uzlaştırma kurulunun verdiği kararlar işe yarasaydı zaten geçmiş 6 yılda işe yarardı. Geçen yıl Kamu-Sen ve biz Uzlaştırma Kuruluna gittik. Yüzde 2.5+2.5 zammı gülünç bularak. Uzlaştırma kurulu 4+4 zammı önerdi ama bu suya atılan imza gibi yine kabul edilmedi” dedi.

Gündoğdu, Uzlaştırma Kurulu"nun verdiği kararların bu zamana kadar hiç geçerli olmadığını savunarak,”Biz masa değil yasa sorunlu dedik. Kamu-Sen"in Uzlaştırma Kurulu"na gitmesi, kurulunda yüzdelik zam üzerinden 6+6.5 olsun dediği, bunun da 16+22 TL"ye tekabul eden taban zam aylığı kabul edilirse buna itiraz etmeyiz. Ama bu zamana kadar kurulun aldığı kararın uygulandığı hiç olmadı” dedi.