Başbakan Erdoğan, ilk 6 ay için en düşük emekli aylığını yüzde 20.4, en yüksek emekli aylığını da yüzde 4.5 oranında artırdıklarını açıkladı. Zam emekli maaşlarını en az 74, en çok 172 lira artıracak.

İlk 6 ay maaşlarda en az 63 liralık artış olacak. En düşük SSK emeklisi maaşı 683 liraya çıkacak. Açıklanan oranlar emekliler için de sürpriz oldu.

Başbakan Erdoğan grup toplantısında konuştu. Zam bekleyen milyonların gözü bu konuşmadaydı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA YÜZDE 20 ZAM

Erdoğan emekli maaşlarına yapılan iyileştirme zammını şöyle açıkladı:

Emeklilerin durumunu iyileştirme konusunda devrim niteliğinde düzenlemeler yaptık. 2010 yılının hemen başında emekli aylıklarını yeniden belirledik.

Bu artış 7.3 milyon emekliyi kapsıyor. İlk 6 ay için en düşük emekli aylığı yüzde 20.4, en yüksek emekli aylığı da yüzde 4.5 oranında artırıyoruz. Yüzde 3'lük TÜFE farkı ile en düşük emekli maaşı yüzde 24.2, en yüksek maaş yüzde 7.6 oranında artıyor.

Bu iyileştirmeyle emekli aylıklarında ilk 6 ay için en az 63 lira, en çok 101 lira artış olacak. Yılın tamamında ise emekli maaşlarına en az 74, en çok 172 lira artış yapıyoruz.

601 lira olan en düşük SSK emeklisi maaşı 683 liraya, tarım SSK'lısı aylığı 480 liraya, esnaf emeklisi aylığı 555 liraya, en düşük Bağ-Kur tarım emeklisi aylığı da 380 liraya çıkıyor. Bunun kamuya maliyeti 3 milyar liradır. Yapılan iyileştirmelerin mali disiplini bozmasına izin vermeyeceğiz.

KONUŞMADAN SATIR BAŞLARI

Küresel krize rağmen 2009 yılı Türkiye için o ölçekte çetin bir yıl olmamıştır. Kriz tüm dünyada etkisini ağırlaştırmışken b"en kriz teğet geçecek" derken bu sözüm hafife alındı. Bir temenniyi dile getirmedim. Tam tersine Türk ekonomisinin gücünün büyüklüğünü bilerek bu açıklamayı yaptım. IMF ve OECD gib kuruluşlar da bu tespiti yaptı. Sadece ABD'de 158 banka battı. Bizde tek banka batmadı. Neden? Dirençli dnetim altında olan bankacılık sistemi inşa ettik. 21 banka fona devredilmişti kimlerin döneminde battığını biliyorsunuz. O paralar benim milletimin cebinden çıktı.

ABD ve Avrupa ülkelerinde işsizlik tarihi sevilere ulaşırken bizde yüzde 13.4'te kaldı. 2010 yılında IMF ve OECD Türkiye için büyüme tahmini yüzde 3.7. Bizim tahminimiz yüzde 3.5. 2010 yılında Güney Kore'den sonra en fazla büyüyecek ülke olarak gösteriliyor.

7 yıl boyunca bunu yaptılar. Her seferinde yanıldılar ama bu karamsarlıklarından vazgeçmediler. Şimdi de seçim diyorlar. İnanın aklı selim sahibi bir insan bu ifadeyi kullanmaz. Türkiye sevdası değil ben "Türkiye'ye nasıl bir tuzak kurarım" anlayışıdır. Yatırımcı ülkesinde yatırıkm yaparken önce istikrara bakar. Güvene bakar yoksa yatırım yapmaz. Muhalefet olarak yapacağınızı değil de olumsuzluk adına konuşursanız b millet sizi iktidar yapmaz.

Hiç bir zaman milletin cebindeki paraya göz diken iktidar olmadık. Gözler her zaman vatandaşın cebinde oldu. Bunlar sıkıştığı zaman darphane para basmıyor muydu? Türkiye yüzyılın krizini tamamen yerli politikalarla çözüyor. 7 yıl boyunca işçinin emeklinn maaşını enflasyona ezdirmedik. Devletin borçlanma faizi yüzde 63'ten yüzde 9'a indi. Yüzde 54 gibi fark var. Bu fark halkın cebinde kaldı. Enflasyon yüzde 30'dan yüzde 6.5'a indi. Eğer biz olmasaydık bunlar enflasyona gidecekti. Ziraat Bankası'nın çiftçiye verdiği faiz oranı yüzde 59'dan yüzde 7-13 arasına geriledi. Hangi yüzle çiftçiyi aldatıyorsun deniliyor. Bizler bu bankaları ( kamu bankaları) batırmadık. Hepsi finans sektöründe rekabet içindeler.

Tüm memur ve işçi kardeşlerime sesleniyorum. 13 kartilyon nema parası birikti. Hepsi de bu meseleyi hasır altı etti. Bunlar senim tekel işçimi seviyorlardı da niye ödemediler. Benim memur kardeşimi seviyorlardı da niye ödemediler. Emlak Bankası'nın Ulus'taki tozlu arşivleri açıldı ve 5.5 milyon hak sahibine KEY ödemesi yapıldı. Diğer hak sahiplerini de tespit edip ödemelerini yapacağız. Hangi iktidar yaptı? CHP mi ANAP mı yaptı? Biz yaptık.

Bekara karı boşamak kolay. Yaptıkları iş bu. Ne verdiğinizi gördük. Para bastın, modern hırsızlıkla vatandaşın parasını çaldın. Net asgari ücret 2007 sonunda 184 liraydı şimdi 577 lira oldu. Tam yüzde 214 oranında artırdık. Bakın emeği insanın en kutsal değeri olarak görüyoruz. Tekel eylemi üzerinden hükümeti hedef gösterenlere soruyorum siz işçi için bugüne kadar ne yaptınız? 1 Mayıs'ı niye siz tatil etmediniz?. Parti otobüsüyle oraya götür. Güya oy devşirecek. Bu işçiye sizin samimi olduğunu göstermez. Ben isterdim ki çıkıp "siz işçiler için ne yaptınız" birisi de bun söylesin be. Özelleştirme sonrası bizden önce mağdur edilen 4C kapsamına almadığı işçileri 4C kapsamına aldık. Biz diğer iktidarlardaki özelleştirmelerde çalışan işçileri de 4C kapsamına aldık. Yeni düzenleme yaptık. TEKEL'li işçilere söylüyorum. 10 ayı 11 aya çıkardık. Dedik ki ilkokul mezunlarının maaşı düşüktü, biz dedik bu çalışmayı arkadaşlara yaptırdım, ilkokul mezunlarının maaşlarını yüzde 17,4 artırdık. Lise mezunlarının maaşlarına 15,8 oranında yaptık zam. Yüksek öğrenim mezunlarına yüzde 14.3 zam yaptık.

İmkanları azami derecede artırdık. Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatını alacaksın. Bir de 4C'den alacaksın. Sosyal güvenceden yana kaybın olmayacak. Aynı şekilde aynı koşullarda başka yerlerde çalıştırın diyorlar. Kusura bakmayın. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı kimseye yedirtilmemeli. Bunlar hep populismin peşinde koştu.

Emekli vatandaşların maaşlarını iyileştirme noktasında devrim niteliğinde düzenleme yaptık. Hükümete geldiğimiz ilk yılda seyyanen 75 ile 100 TL zam yaptık. Emeklilerin çok daha fazla hakettiğine inanıyoruz. 2010 yılının emekli aylıklarını yeniden belirledik. Ücretleri ciddi oranda artırdık. 7 milyon 327 bin 800 emekliyi kapsıyor. En düşük emekli aylığını 2010 yılının ilk altı ayında yüzde 20.5 artırdık. En yüksek maaş alanlara yüzde 4.5 zam yapıldı. İlk altı ay 60-101 TL ikinci altı ayda 74-172 TL artış olacak. En düşük SSK emeklisi 683 TL'ye çıktı. Tarım emeklisi 480 esnaf emeklisi 555 Bağkur tarım emeklisi 380 TL maaş alacak./MİLLİYET