Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şubesi'nin 15'inci Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011'in Türk ekonomisi açısından dünyada parmak ısırtan, adeta tez konusu olan başarıya sahne olduğunu belirtip, "Ay sonuna kadar çıkaracağımız yeni teşvik sistemiyle, önemli gelişmelere imza atacağız ve cari açığın belini kıracağız" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şubesi'nin 15'inci Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Konferans Salonu'nda yapılan genel kurula AK Parti Mersin milletvekilleri Ahmet Tevfik Uzun, Nebi Bozkurt, Çiğdem Münevver Ökten ve eski devlet bakanlarından Kürşad Tüzmen ile MÜSİAD üyeleri katıldı.

kullan

Bakan Zafer Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, MÜSİAD'ın ülke için çok önemli bir kuruluş olduğunu, derneğin kuruluşunda kendisinin de emeğinin geçtiğini söyledi. Genel kurulun hayırlı olmasını dileyen Çağlayan, geçmişte işadamlarının en öncelikli probleminin siyasi istikrarsızlık, yarının ne olacağını bilememek olduğunu kaydetti.

Bu siyasi istikrarsızlıkta Türkiye'nin çok ciddi bedeller ödediğini ifade eden Çağlayan, Cumhuriyet tarihinde 80 yılda doğrudan yabancı sermaye yatırımının 14,5 milyar dolarda kaldığını, kendi iktidarları döneminde ise bu rakamın 105 milyar Dolar olarak gerçekleştiğini vurguladı.

'CARİ AÇIĞI KADER OLMAKTAN ÇIKARACAĞIZ'

2012'nin, 2011 gibi kolay olmayacağını, bugünün dünder zor olacağını, bunun sebebinin ise dünyadaki pastanın küçülüyor olmasından ve Avrupa'nın lider bulamayışından kaynaklandığını ifade eden Bakan Çağlayan, yeni teşvik sistemi üzerindeki çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

2011'de Türkiye'nin gerçekleştirdiği 134,6 milyar dolarlık ihracatı bazı kesimlerin küçümsediğini ve yanlış yorumladığını savunan Bakan Çağlayan, şunları söyledi:

"Onlara en büyük cevabı ümit ediyorum ki, ihracatçılarımız 150 milyar dolarlık ihracatı yakalayarak verecek, güzel bir şamar vuracaktır. Çünkü onlar 2 kere 2'yi 4 değil, 3 ediyormuş gibi göstermeye çalışıyor. Kimsenin Türk ihracatçısının moralini bozmaya hakkı yoktur. Türk ihracatçısı nice zorluklara rağmen büyük başarılara imza atıyor. Türkiye'de cari açığı artık kader olmaktan çıkaracağız. Teşvik sistemimizi de buna yönelik olarak geliştiriyoruz. Öyle bir sistem hazırlıyoruz ki, Türkiye'nin dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığı kalemleri içeride üretmek için teşvik edeceğiz. İnşallah ay sonuna kadar çıkaracağımız yeni teşvik sistemiyle, önemli gelişmelere imza atacağız ve cari açığın belini kıracağız."

İSLAM ÜLKELERİYLE TİCARETE AĞIRLIK

Avrupa Birliği ülkelerinin ticaretinin yüzde 80'ini kendi arasında yaptığına dikkat çeken Çağlayan, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye 57 ülkenin kendi arasında yaptığı ticaretin ise yüzde 16'lar civarında olduğunu söyledi. Çağlayan, "Bunu bizim ciddi oranda üzerinde düşünmemiz gerekir. Ama Türkiye bunun içinde payını yüzde 25'e çıkarmış ve 56 ülkeye örnek olmuştur. Bu konuda MÜSİAD'a teşekkür ediyorum. Çünkü MÜSİAD İslam ülkeleriyle en iyi ticareti yapan kuruluş olmuştur" diye konuştu.

MÜSİAD Mersin Başkanı Servet Özkaya Mersin'de 80 bin konutu ilgilendiren Kıyı Kanunu ve Yönetmeliği'ndeki belirsizlik' dosyasını Zafer Çağlayan'a sunduklarını ve konunun en kısa zamanda çözüme kavuşması için bakandan yardım istedik dedi.

MÜSİAD Şube Başkanı Servet Özkaya da hakkın ve hukukun, barışın ve kardeşliğin sağlanması için sürekli gelişip büyümeye özen gösterdiklerini, bugün artık uluslararası bir dernek haline geldiklerini vurgulayarak, MÜSİAD'ın yaptığı çalışmaları anlattı.

MÜSİAD Mersin Başkanı Servet Özkaya Mersin'de 80 bin konutu ilgilendiren Kıyı Kanunu ve Yönetmeliği'ndeki belirsizlik' dosyasını Zafer Çağlayan'a sunduklarını ve konunun en kısa zamanda çözüleceğini bildirdi.

Özkaya, yaptığı yazılı açıklamada, üç tarafı denizle çevrili ve dört denize kıyısı olan Türkiye'nin, başta Antalya, İzmir, Muğla, Mersin gibi illerdeki yapıların çoğunun hukuki durumunun, mevcut kıyı mevzuatının yetersizliği ve belirsizliği ile idari kararlar ve uygulama arasındaki belirsizlikten dolayı tartışmalara sebep olduğunu belirtti.

Yapı sahiplerinin gerekli tüm resmi izinlerden sonra inşa ettikleri ve kullandıkları tapulu taşınmazların da hukuki durumunun, vatandaşların olduğu kadar kurumların da kafasını karıştırdığını ifade eden Özkaya, şunları kaydetti:

''Mersin'de 80 bin konutu ilgilendiren 'Kıyı Kanunu ve Yönetmeliği'ndeki belirsizlik' dosyasını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a sunduk. Konunun en kısa zamanda çözüme kavuşacağı inancındayız. Söz konusu bölgelerin çoğunda, mevcut uygulama ve fiili durum kıyı mevzuatındaki düzenlemeyi geçmiştir. Mersin ilinde, İçişleri Bakanlığına, İl Özel İdaresine, Maliye Bakanlığına ve Hazineye ait birçok arazi üzerine de kıyı mevzuatındaki belirsizlikten dolayı yatırım yapılamamaktadır. Bunu haricinde yerli ve yabancı yatırımcılar da turizmin göz bebeği olacak yerlere bu belirsizliklerden dolayı yatırım yapamadıklarından söz konusu araziler atıl bir halde kalmaya devam etmektedir.
Vatandaşların devletten aldıkları tapular, yapı ruhsatları, onaylı projeleri belgelerinin kıyı mevzuatındaki belirsizlikler nedeniyle adeta boş bir kağıt hükmü yerine konulması, devlete olan güvenin sarsılmasına neden olacaktır. Bahsedilen yasal ve idari boşluktan dolayı, sadece 154 metrekarelik bir arsa tapusunun iptali üzerine AİHM'e açılan bir dava üzerine Türkiye, 12 bin avro tazminat ödemeye mahkum edilmiştir. Yukarıda bahsedilen ve sık sık gündeme gelen konularda, kamunun ihtiyaçlarını ve mevcut belirsizlikleri giderecek 'Kıyı Kanunu ve Yönetmeliği'nde, değişiklik yapılmasını istemekteyiz. Milyonlarla vatandaş ve yerel idareciler bu konuda, devletten acil bir yasal düzenleme beklemektedir.''

Özkaya, açıklamasında, Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Kızkalesi beldesinin Belediye Başkanı Necati Kale'nin de aralarında bulunduğu 12 ilçe ve belde belediye başkanının yaptıkları ortak açıklamayla, Kıyı Kanunu ve Yönetmeliği'ndeki belirsizlik nedeniyle sadece Mersin'de 80 bin konut, iş yeri ve otelin imar kanuna uygun, fakat kıyı kanununa aykırı göründüğünü açıklamış, devletin tapusuna ve belediyelere güvenerek buralardan yer alan ve aralarında turizm yatırım yapan girişimcilerin bulunduğu kişilerin, bugün ne yapacaklarını bilemez hale geldiklerini ifade ederek, sorunun çözümü için 2B modeli önerdiklerini belirttiklerini de kaydetti.

Konuşmaların sonunda Bakan Çağlayan, MÜSİAD'da 15 yılını dolduranlar üyelere plaket verirken, yeni üye olanlara da rozet taktı.

HABER 7