Konya'da yaklaşık bin yıllık geçmişe sahip Aya Elenia Kilisesi'nde çalışanların gömülmüş olabileceği tahmin edilen mağaralardaki kaya mezarlarının tamamen tahrip edildiği ''tesadüfen'' ortaya çıktı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, merkez Selçuklu ilçesi Sille Antik Kenti'ndeki Aya Elenia Kilisesi yakınlarında bulunan mağaralardaki kaya mezarlarının tamamen tahrip edildiği, mezarlardan çıkarılan insan kemiklerinin ve kafatasının etrafa saçıldığı belirlendi.

Yüzyıllar öncesine ait olduğu belirlenen insana ait bu parçalar, bölgede yapılan temizlik çalışmaları sırasında ''tesadüfen'' fark edilmeseydi belki de ''tarih, tarih olacaktı.''

Konya Müze Müdürü Yusuf Benli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'ya 7 kilometre uzaklıktaki Sille'nin turizme açık bir alan olduğunu, Selçuklu Belediyesi'nin bölgede çeşitli çalışmalar yaptığını söyledi.

-Mağaradaki bulgular bölgenin tahrip edildiğini ortaya koyuyor-

O bölgede, özellikle bölgenin turizme kazandırılması adına zaman zaman çevredeki mağaralar diye bilinen bölümlerde çalışmalar yapıldığını ancak burada kaçak kazıların da yapıldığı yönünde bilgiler geldiğini ifade eden Benli, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan temizlik çalışmaları doğrultusunda Selçuklu Belediyesi'nin katkılarıyla bölgede temizlik çalışması başlatıldığını bildirdi.

Çalışmalarda mağaralardaki mezarların tamamının kazıldığını, talan edildiğini gördüklerine dikkati çeken Benli, ''Burada, 1960'lı yıllara ait gazeteler ve çeşitli elbise parçaları gibi benzeri günümüzde kullanılmış eşyalar olduğunu gördük. Bu da bu bölgenin tahrip edildiğini ve kazıldığını açıkça gösteriyor'' dedi.

''Tarih, tarih olmasın'' başlığıyla bir çalışma yürütüldüğünü anımsatan Benli, şunları kaydetti:

''Buradaki çalışmalar, kaya kiliselerin içerisinde bulunanların kurtarılmasını amaçlıyor. Yaklaşık 3 hafta önce başlattığımız çalışmalarda arkeologların katılımıyla bölgede temizlik çalışması yapıldı. Selçuklu Belediyesi başkanlığı tarafından o bölgeyle ilgili restorasyon çalışması yürütülüyor. Selçuklu Belediyesi ve Müze Müdürlüğü tarafından yapılan bu çalışma, buranın daha sağlıklı bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılması için. Bölgedeki temizlik çalışmaları kapsamında 17. ve 18. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen insan kafatası ve kemiklerinin mezarlarından çıkarılarak etrafa atıldığını gördük.'

-Kemikler tekrar mezarlara yerleştirilecek-

Topladıkları parçaları torbacıklara koyduklarını hatırlatan Benli, söz konusu yerin ne zaman kullanıldığı, insanların ne zaman gömüldüğü ve ortaya çıkan insan kalıntılarının hangi döneme ait olduğunu net olarak bilmediklerini söyledi.

Benli, burada özel bir çalışma yapılması gerektiğini belirterek, ''Elimizde tam bir veri yok. Temizlik çalışması sonrası yapılan incelemelerle net bir sonuca varılacak. Bizim tahminimiz 17. ve 18. yüzyıla ait olabileceği yönünde. Edinilen bulgular, buranın bir yatakhane gibi kullanıldığı, kiliseye yardım eden kişilerin oraya gömülmüş olduğunu gösteriyor'' diye konuştu.

Benli, çalışmaların ardından kemikleri tekrar mezarlarına yerleştireceklerini, buranın muhafaza edilerek çalışmaların bir proje doğrultusunda devam edeceğini sözlerine ekledi.