Başkentteki bombayı patlattıktan sonra gençlik kampına gidip 85 kişiyi öldüren Breivik'in olayı ayrıntılı olarak planladığı belirtiliyor Norveç'te önceki gün Oslo'da Başbakanlık Konutu'nun ve hükümet binalarının bulunduğu bölgede gerçekleşen bombalı saldırı ile 2 saat sonra iktidardaki İşçi Partisi'nin gençlik kampında düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 92'ye ulaştı. 
 
Yetkililer, 7 kişinin başbakanlık önündeki patlamada yaşamını yitirdiği ve 85 kişinin ise Oslo yakınlarındaki Utoya Adası'nda düzenlenen gençlik kampındaki silahlı saldırıda öldüğünü duyurdu. Özelikle yaşları 14 ile 19 arasında yaklaşık 700 gencin bulunduğu Utoya Adası'nda 90 genç de yaralandı. Yaralıların bir bölümünün durumunun ağır olmasının ölü sayısını artırmasından endişe ediliyor.
 
AŞIRI MİLLİYETÇİ
Her iki katliamın sorumlusu olarak ise 32 yaşındaki, sarışın, mavi gözlü, 1.82 santimetre boyunda, aşırı milliyetçi ve İslam karşıtı olarak tanımlanan bir kişi gösterildi. Norveç basını katilin adını Anders Behring Breivik olduğunu yazdı. Breivik ilk önce yerel saat ile 15.20'de çiftliğinde yaptığı bombayı başbakanlık konutu önünde patlattı.
 
Başkentte tam bir şok hakimken herkes saldırının arkasında ismi aramaya başladı. 7 kişinin ölümüne ve başkenti savaş alanına çeviren Breivik ise çoktan Oslo'nun 30 kilometre kuzeybatısındaki Utoya Adası'nda iktidardaki İşçi Partisi'nin düzenlediği gençlik kampında gitmişti. İşte normal şartlarda bugün Başbakan Jens Stoltenberg'in konuşma yapacağı Utoya Adası'ndaki katliamın detayları: İnternet üzerinden sürekli stratejik savaş oyunları oynayan katil, kimliği gizlemek için polis üniforması giymişti.
 
Oslo'daki saldırıdan 2 saat sonra yani 17.20 sıralarında feribot ile adaya ulaştı. Başkentteki bombalarla ilgili olarak adada araştırma yapmaya geldiğini söyledi. "Cuma katliamına" başlamadan önce bir grup genci Norveççe "buraya gelin" sözleri ile yanına çağırdı ve kimlik kontrolü yapacağını söyledi. 
 
Ancak çok kısa bir süre sonra yanında getirdiği otomatik silahına ateşledi. Etrafına rastgele ateş etmeye başladı. Yanında otomatik silahının yanı sıra bir tabanca ile çift namlulu av tüfeği de vardı. Katliama başladığında ise silah sesleri arasında "Bu daha başlangıç" sözleri canını kurtarmak için kaçışanlara cennet gibi bir adayı cehenneme çevireceğine işaret etti.
 
YARALILARA İKİNCİ KURŞUN
Yaşları 14 ile 19 arasında değişen gençlerden büyük bir kısmı kendini suya atmıştı. Utoya Adası, 25 kilometre uzunlukta ve 12 kilometre genişlikteki Tyrifjorden Gölü'nde, kıyıya yaklaşık 500 metre mesafede bulunuyor. Panik halindeki gençler de gölü geçmek için harekete geçti. Daha rahat yüzmek için çırılçıplak kalan gençler buz gibi döle atladı. Ancak yaralılara öldüklerinden emin olmak için ikinci kez ateş eden acımasız katil, sudakilere de mermi yağdırdı. Çalılıkların ve kayalıkların arasında gençleri aramaya başladı. "Hepinizi öldüreceğim, hepiniz ölmek zorundasınız" diye bağırıyordu. Silahındaki mermiler bittikçe çantasından çıkardığı mühimmatları doldurup katliamını sürdürdü.
 
1.5 SAAT SÜRDÜ
Saldırganın ilk ateşi açmasından 40 dakika sonra bir SWAT timi adaya vardı. "Özel Silah Taktik Birliği (SWAT) komandolarının başkent Oslo'nun sadece 15 mil kuzeybatısındaki adaya uygun tekne bulunamadığı için 40 dakikada gelebildiği bildirildi. 15 millik Utoya yeterli hıza sahip tekneyle aslında 25 dakika mesafede. İki silahıyla tam 1.5 saat katliam yapan saldırgan polis timlerini görünce hemen teslim oldu. Katilin yakalanmasının ardından arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Yetkililer göl kıyısından kayalıklara çadırlardan ağaçlık alanlara kadar her yerde ceset ve yaralıların olduğunu anlattı. Çalışmalar dün de gün boyu sürdü. Hala çok sayıda kişinin can havliyle atladıkları gölde 4-5 kişinin kayıp olduğu gelen bilgiler arasında.
 
KESKİN NİŞANCI ŞÜPHESİ
Görgü tanıkları, ortalıkta dolaşan katilin yanı sıra bir de nereden geldiği belli olmayan kurşunların kaçışanlara isabet ettiğini ve bunun bir keskin nişancı olduğunu anlattılar. Saldırganın ifadesinde de saldırıyla ilgili her detayı 3 gün sonra çıkarılacağı duruşmada anlatacağı ifade edildi.
 
OKLAHOMA BENZERİ...
Oslo'daki saldırı akıllara ABD topraklarında bugüne kadar yaşanan en büyük terör eylemini gerçekleştiren ve "Oklahoma bombacısı" olarak bilinen Timothy McVeigh'i getirdi. 1995'te bir hükümet binasını bombalayarak 168 kişinin ölümüne yol açan McVeigh, 600'den fazla kişinin de yaralanmasına neden olmuştu. İki olay, arkalarında yatan nedenler ve tek kişi tarafından gerçekleştirilmiş olması açısından benzerlikler içeriyor. Breivik gibi Körfez Savaşı gazisi McVeigh de katliamı devlet otoritesine karşı gerçekleştirdi. McVeigh, zehirli iğne enjekte edilerek idam edildi.
 
Saldırıda kullandığı bombayı evde yapmış
Saldırıyı düzenleyen Anders Behring Breivnik'in, bombayı kendi imkânlarıyla yaptığı iddia ediliyor. Tarımla uğraşan ve Norveç'in doğusunda bir organik tarım çiftliği bulunan Breivnik'in, mayıs ayında Felleskjoepet Agri adlı şirketten 6 ton gübre satın aldığını doğrulayan şirket sözcüsü Oddny Estenstad, gübrenin türüne ilişkin bir açıklamada bulunmadı. 6 ton gibi bir miktarın bir tarım işletmecisi için normal olduğunu dile getiren şirket sözcüsü, zanlıyı şahsen tanımadığının da altını çizdi.
 
TEKNESİYLE KURTARDI...
Kasper LLaug isimli bir Norveçli, teknesiyle adadaki çocukları kurtararak kahramanlık örneği sergiledi. Utoya yakınlarındaki Storoya adasındaki evinde olayı arkadaşından öğrenen LLaug, teknesine atlayarak adaya gitti. Kıyıya vardığında kayaların ve ağaçların arkasında saklanan çocukları gören LLaug, onlara yardım ederek birer birer tekneye çıkardı. Üç sefer yapan LLaug, büyük bir şok yaşayan çocukların duygulanıp ağlamaya başladığını söyledi.
 
Katliam adasında bir Türk kızı kayıp
Norveç'in başkenti Oslo yakınlarındaki Utoya adasında önceki gün düzenlenen ve en az 85 kişinin öldüğü silahlı saldırı nedeniyle çok sayıda gençten haber alınamıyor. Alınan bilgiye göre İşçi Partisi gençlik kolları üyesi bir Türk kızı da kayıplar arasında bulunuyor. Türkiye'nin Oslo Büyükelçisi Hayati Güven de Türk asıllı bir Norveç vatandaşının kayıp olduğunu doğruladı.