Avşar, Nefertiti'nin müzedeki büstüne estetik yaptırdığını anlattı.

Plastik cerrah ve heykeltıraş Opr. Dr. Yakup Avşar, Mısır kraliçesi Nefertiti'nin Berlin'deki müzede sergilenen büstünün bilgisayarlı tomografi incelemesi sonuçlarına göre Nefertiti'nin “gerçek yüzünü' ortaya koyan yeni bir büst yaptı.

KIRIŞIKLIKLARI DÜZELTTİRMİŞ

Avşar, bakıma çok meraklı ve mükemmeliyetçi bir kadın olan Nefertiti'nin, Berlin Neues Museum'da korunan büstünün bir süre önce bilgisayarlı tomografi (CT) ile incelendiğini hatırlatarak ve tomografide büstün iç yüzeyinin ortaya çıkarıldığını belirtti. Çalışmayla dış ve iç yüzeyler arasındaki farkların da saptandığını anlatan Avşar, “Biz, bugün Berlin'deki müzede Nefertiti'nin yüzünün makyajlı ve sıvalı dış yüzeyini yani estetik yapılmış halini görüyoruz. Aslında Nefertiti, büstüne estetik yaptırmış. Dolgusunu da yaptırmış, botoksunu da yaptırmış. Biz de bu 3 boyutlu tomografilerden yola çıkarak büstün iç yüzeyini yeniden büste dönüştürdük' dedi. Dünyada ilk kez yapılan bu büst ile Berlin'deki büstün karşılaştırılabileceğini ve Nefertiti'nin neler yaptırdığı ve kendisini nasıl değiştirdiğinin görülebileceğini belirten Dr. Avşar Nefretiti'nin o dönemki koşullara göre büstüne müdahale ederek burnunu, yanaklarına botoks yaptırdığını dile getirdi.

Kepçe kulakları varmış

Dr. Yakup Avşar büstte yapılan değişiklikleri şöyle sıraladı: 'Nefertiti, heykeltıraşa burnundaki küçük kemeri aldırmış, göz kenarlarını daha belirginleştirmiş, ağız köşesi ve yanaklarındaki çizgileri kaybettirmiş, elmacık kemiklerini daha dolgunlaştırmış. Küçük operasyonlarla mükemmel bir yüz şekli ortaya koyulmuş. Ayrıca heykelde kulak rekonstrüksiyonu yaptık. Nefertiti, kepçe kulaklı ama tabii büstün kulakları kırıldığı için onu göremiyorsunuz. Belki de moda olduğu için o döneme ait heykellerin çoğu kepçe kulaklı.'/yeni şafak