Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 150 bin kadına müjde verdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan "Eşi Vefat Etmiş Kadınlar İçin Sosyal Yardım Programı"nı açıklayan Erdoğan, "Yalnız değilsiniz. Yapılan yardımları, verilen destekleri ananızın ak sütü kadar hak ediyorsunuz" dedi. Program çerçevesinde eşi vefat eden, boşanan, kocası hapiste olan ya da herhangi bir işte çalışamayan ve bu nedenle ailenin geçimini tek başına üstlenen 150 bin kadına, muhtaç oldukları süre içerisinde aylık yaklaşık 300 lira nakit yardımı yapılacak.

Kadınlar kendilerine sağlanan banka hesaplarından paralarını çekebilecek. Ayrıca 18 yaşından büyük her birey için haneye ek yardım yapılacak. 150 bin kadına yılbaşından itibaren her ay düzenli gıda paketleri verilecek. Kadınların giyim, yakacak gibi temel ihtiyaçları karşılanacak.

Sağlık Bakanlığı da psikolojik destek sağlayacak. Türkiye Barolar Birliği ücretsiz hukuk danışmanlığı hizmeti verecek. Yalnız kadınların çocuklarının Şartlı Eğitim Yardımı'ndan yararlandırılmasına öncelik verilecek. Ayrıca çocukların eğitim bursları ve yurt hizmetlerinden yararlandırılması için pozitif ayrımcılık uygulanacak.

İŞ BULUNACAK

TOKİ tarafından inşa edilen alt gelir grubu ve yoksul konutlarında, eşi vefat eden, ihtiyaç sahibi kadınlara öncelik verilecek. Kadınların istihdam ve meslek edindirme kurslarından faydalanması sağlanacak. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde çalışmak üzere alınacak işçilerde, dul kadınlara öncelik verilmesi ve İŞKUR'un da işe yerleştirmede aynı önceliği tanıması üzerine çalışma yapılacak. TÜBİTAK ile oluşturulan, vatandaşların aldığı sosyal yardımların tek tuşla izlenebilmesini sağlayan veri tabanına ek bir modül eklenmesi yoluyla, kadınların tüm bilgileri kayıt altında tutulacak. Kadınların durumundaki gelişmeler veri tabanından sürekli izlenecek.

FAKİRLİĞİ GİZLİYOR

Yoksulluğunu gizleyen kadınlar olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Her gün eşinden, kardeşlerinden, babasından dayak yiyen, şiddet gören ama bunu ifade edemeyen, işyerinde ezilen kadınlar var. Biz onları bulmak zorundayız" dedi. TAKVİM