Ekonomistlere göre eylemlerin temelinde 2008’de başlayan mortgage krizi yatıyor. Bu arada, tüm dünyaya yayılan eylemlerin en şiddetlisi dün Roma’da yaşandı. Gösterilerde, polis gözyaşartıcı bomba ve tazyikli su kullandı.

Giderek artan gelir eşitliğine karşı düzenlenen protestolar ABD’deki Wall Street İşgali’nin ardından dün dünyaya yayılarak Avrupa ve Asya’da da düzenlendi. Londra’da yaklaşık bin, Frankfurt’ta 5 bin kişi sokaklardaydı.

İngiltere’nin başkentinde polis, göstericilerin Londra Borsası’nın bulunduğu Paternoster Meydanı’na girmelerini engelledi. Alman televizyonu ZDF’ye göre, Frakfurt’ta göstericiler Avrupa Merkez Bankası’nın bulunduğu alanda toplandı. Oyuncak tabancalardan sabun baloncukları sıkan göstericiler kamp kurmayı planlıyorlar.

Londra Borsası işgali
Londra’daki St. Paul katedralinin gölgesinde göstericiler “Boğaya hayır, ayıya hayır, sadece domuzlar” ve “Bankacılar Gerçek Yağmacılar” yazan pankartlar taşıyarak sloganlar attı.
Polis araçları, Londra Borsası’na yaklaşmayı engellemek amacıyla katedralin önüne park etti. Gösterilerin çekirdek ekibinden Spyro Van Leemen’e göre, Londra Borsası İşgali’nde de 3 bin kişi yer aldı. Polis ise bir rakam vermedi.

Berlin’de 6 bin kişi
Gösteriler Almanya’da Berlin’in de içinde bulunduğu 50 şehre sıçradı. ZDF’ye göre, Berlin’de 6 bin kişi sokakları dolduruken Cologne’da da 1.500 kişi gösteri düzenledi. Zürih’te 200 gösterici monopoly oynayarak ve bedava kahve verilen bir standdan aldıklarını kahvelerini yudumlayarak Paradeplatz’da toplandı. Güney Afrika’da yaklaşık 80 kişi Johannesburg Borsası’nda toplandı. Gösteriler, polisin itirazı ile karşılassa da devam etti. Tayvan’da bir kaç yüz kişi Taipei Dünya finan Merkezi’nin dışında sessiz oturma eylemi yaptı.

‘Kapitalizm karşıtı’
Taipei’de bulunan Fu Jen Katolik Üniversitesi’nde İngilizce eğitimi alan 22 yaşındaki Levin Jiang, Hermes saat dükkanının önündeki kalabalıkla komünist marşı Enternasyonal’i söyledi. Jiang, “Adaletsiz kapitalist topluma kızgınım. Kapitalizm karşıtıyım” dedi. Polisin dün gösteriyi yasakladığı Seul’de yerlerini değiştiren 600 gösterici belediye civarında toplandı. Göstericiler, spekülatif sermayeye göz açtırılmamasını ve eğitim ücretlerinin düşürülmesini talep ettiler.

‘Zenginlik paylaşılsın’
Hong Kong’da yaklaşık 200 kişi şehrin ana alışveriş ve iş merkezinde toplandı. “Hong Kong kapitalistler için bir cennet” diyen 29 yaşındaki sosyal bilimler öğretmeni Lee Chun Wing, “Zenginlik işçiler tarafından yaşatılıyor. Bu nedenle işçilerle paylaşılmalı” dedi.
Tokyo’da yağmurun vurduğu gösterilere 120 kişi katıldı. Göstericiler nükleer enerji üretiminin sonlandırılmasını istediler. Saray Bosna’da da yüzlerce kişi ilk “işgal” protestosu için toplandı ve “neoliberal kapitalizm” ve işsizliğe karşı yürüyüş düzenledi. Avustralya’da yaklaşık 800 kişi, “İnsan ihtiyacı, şirket açgözlülüğü değil” sloganları attı.

NEW YORK’TA 14 KİŞİ GÖZALTINDA

Manhattan’ın Zuccotti Park’ında New York polisi ve göstericiler arasındaki gerilim, dün parkın temizliğinin ertelenmesi ile engellendi. New York’ta gösteriler başladığından beri bir çoğu başkalarının huzurunu kaçırdığı gerekçesiyle 700’den fazla kişi gözaltına alındı. Polis önceki gün de sokakta oturdular, çöp kutularını ters çevirdiler gibi gerekçelerle 14 kişiyi gözaltına aldı. Dün, New york’taki göstericiler yerel saatle 17:00’da Times Meydanı’nda toplanarak, “Wall Street açgözlülüğüne karşı küresel hareket günü”ne katılmayı planlıyorlardı.
milliyet