EMNİYET Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığı Suç Araştırma Merkezi’nin, “Risk Altında ve Korunması Gereken Çocuklar” raporunda çarpıcı veriler ortaya konuldu. Araştırmada öğrencilerin yüzde 45’i sigara, puro, pipo, nargile gibi bir tütün ürünü, yüzde 33’ü alkol kullanıyor.

BONZAİ GİDEREK ARTIYOR

Lise öğrencilerinin yüzde 9’u “Bir sefer de olsa” uyuşturucu kullanırken, uyuşturucu kullananların yüzde 3’ünün ise bağımlı olduğuna dikkat çekildi. Türkiye’de 2012 yılından itibaren suç kayıtlarına geçen yeni nesil sentetik uyuşturucu olan bonzainin kullanımının ise her geçen gün arttığına vurgu yapıldı.

YÜZDE 2 ÇOCUK BAĞIMLI

Türkiye’de 13 ilde 22 tedavi merkezi bulunurken, toplam yatak kapasitesi 544. Bu merkezlerin 4’ü yatarak tedavi gören çocuk hastaları kabul ederken, tedavi görenlerin yüzde 2.26’sının öğrenci olduğu kaydedildi. Tedavi gören en küçük bağımlının yaşının ise 13. Bu merkezlere geçen yıl 5 bin 214 yatarak tedavi başvurusu yaparken, şu ana kadar ise 155 bin 99’u tedavi için başvuru yaptı.

2011 Sokak torbacıları

ESENYURT 2011 Sokak’ta yaşayanlarla uyuşturucu satan torbacılar arasındaki gerilim nisan ayında şiddetlendi. Başta sözlü olarak torbacıların uyarılmasıyla başlayan süreç, torbacıların çadırlarınının mahalle sakinleri tarafından ateşe verilmesiyle iyice tırmandı. Olaylı sokak bir süredir Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin de hedefindeydi. Tespit edilen torbacılar kamerayla takip ediliyor, sokak ortasında yaptıkları uyuşturucu alışverişleri kameraya alınarak delil dosyasına konuluyordu.

ÇOCUĞA UYUŞTURUCU SATIYORLAR

Çete üyelerinin kimseden çekindiği yoktu. Hatta küçük çocukları bile uyuşturucu kuryesi olarak kullanıyorlardı. Yeni kurban bulmak için okul çevrelerine de yöneldikleri tespit edilmişti. 14 Mayıs’ta torbacıların yaşadığı evler ve çadırlara polis helikopteri desteğinde operasyon başlatıldı. 40 torbacı gözaltına alındı. 4’ü çocuk 17 kişi tutuklandı. 6 çocuk Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne, 6 çocuk ise ailelerine teslim edildi. 992 gram bonzai, 17.4 gram eroin, 150 ecstasy ele geçirildi.   Çetin AYDIN/İSTANBUL

Esrar ekene 12 yıl hapis

YENİ yasal düzenlemeyle uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanma suçunun cezası 2 yıldan 5 yıla çıkıyor. Suç ertelemeden çıkarılınca uyuşturucu kullananlar cezaevine girecek. Esrar elde etmek amacıyla kenevir ekiminin halinde ceza 5-12 yıl olacak.